Ako volite čizkejk, isprobajte i baskijski, odnosno San Sebastijan čizkejk, kremasto savršenstvo.
Baskijski ili San Sebastijan čizkejk pravo je slatko savršenstvo i odlična alternativa ljubiteljima čizkejka od tri sloja (voćni, kremasti i podloga od keksa). Poreklo vodi iz malog istoimenog grada u baskijskoj regiji u Španiji, a recept je kreirao Santjago Rivera za svoj restoran u San Sebastijanu.
Za neke je ovajč izkejk još popularniji od klasičnog njujorškog, a razlikuje se po tome što nema podlogu od keksa; sastojci se smute i odmah preliju u kalup, a čizkejk je lagane teksture, dok se stvara neverovatna karamel-korica, te ima sličan izgled kao krem brule.
Evo jednog od recepata za San Sebastijan čizkejk, koji je popularan na TikTok-u.
Sastojci:
- 500 grama maskarpone sira
- 200 grama krem sira
- 400 ml slatke pavlake
- 3 jaja
- 100 grama šećera
- 30 grama brašna
- aroma vanile
Priprema
- Maskarpone sir pomešajte sa krem sirom i šećerom, pa umutite.
- Dodajte jaja i nastavite mešati, a nakon toga slatku pavlaku, vanilu i malo brašna.
- Smesu bez grudvica prelijte u obložen kalup i pecite 45 minuta na 220 stepeni.
- Nakon pečenja, sačekajte da se ohladi i služite uz preliv.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Najbrža čokoladna torta