Od klasičnog čizkejka razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi, kojom se postiže naizgled zagorela korica...
Baskijski čizkejk je 1990. osmislio kuhar Santjago River.
Izvorni recept sadrži samo pet sastojaka: krem sir, slatku pavlaku, šećer, jaja i brašno. Recept koji donosimo u nastavku ne razlikuje se mnogo od originalnog; dodata je aroma vanile, ali možete je i izostaviti.
Sastojci
300 g krem sira
120 g šećera
2 jaja
20 g glatkog brašna
200 ml slatke pavlake
3 g vanile (mahuna, pasta ili aroma)
2 g soli
Postupak
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Okrugli kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, pa ga namastite maslacem.
U posudi mikserom izmešajte krem sir i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući na laganoj brzini. Potom dodajte brašno, prstohvat soli i vanilu. Dodajte slatku pavlaku. Sve sastojke povežite mikserom.
Smesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 55-60 minuta, odnosno dok površina čizkejka ne poprimi lepu zlatno-smeđu boju. Površina bi trebalo da bude tamna, a unutrašnjost mekana poput pudinga.
Čizkejk ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.