Od samo nekoliko sastojaka možete napraviti superbrzi domaći burek za koji ste sigurni da ne sadrži namirnice životinjskog porekla ni u tragovima
Burek je s razlogom jedna od najvećih zvezda balkanske kuhinje, a toliko je obožavan da postoji mnogo varijanti ovog božanstvenog peciva od tankih kora.
Najpopularniji su burek s mesom i sirom, ali ni posne verzije nisu za potcenjivanje.
Najčešće se pravi posni burek od pečuraka, superzdravog dara prirode na koji često zaboravljamo, za koji vam ne treba ni mnogo vremena, a da biste bili sigurni da će biti superslastan, ni slučajno ne preskačite da svaku koru premažete kombinacijom ulja i gazirane vode.
Burek sa šampinjonima, od gotovih kora za pitu
Sastojci:
Za burek
- pakovanje gotovih kora za pitu (od pola kilograma)
- 3 kašike ulja
- 2 glavice crnog luka srednje veličine
- 2 krompira srednje veličine
- pakovanje šampinjona (oko 400 g)
- so, biber i suvi začin po ukusu
- peršun po želji
Za premazivanje kora
- 100 ml ulja
- 300 ml kisele vode
Priprema
- Na dobro zagrejanom ulju propržite sitno seckan crni luk, pa posolite i dodajte naredane krompire i dobro promešajte.
- Dodajte sitno seckane šampinjone, pa ubacite biber, peršun i suvi začin po ukusu i ostavite da se lepo krčka.
- U jednoj posudi pomešajte mineralnu vodu i ulje i dobro promešajte.
- Obložite kalup za pečenje pek-papirom, pa pa stavite dve kore preko tepsije, tako da im polovine vire preko ivice tepsije, a pokriju dno u potpunosti, pa preko dna stavite jednu koru složenu u lagan kvadrat.
- Umočite četkicu u mešavinu vode i ulja, pa dobro namažite kore. Stavite kašikom deo fila, pa preklopite novom korom, dobro je namažite premazom i opet filujte. Ponavljajte sve dok ne utrošite materijal.
- Na kraju preklopite krajevima kora koji vire izvan posude za pečenje i dobro namažite premazom i te poslednje kore odozgo.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, ne manje od pola sata.
BONUS VIDEO
Otac Gligorije: Kako slaviti POSNU SLAVU?
( Glossy )