Među zimskim poslasticama omiljene su one od maka i višanja, a postoji jedna vrlo slasna varijanta koja može da se jede tokom posta na vodi
U utorak, 28. novembra, vernici Srpske pravoslavne crkve započeli su ovogodišnji Božićni post, koji će trajati sve do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića.
Prema pravilima Božićnog posta, najstroži dani su sreda i petak, kada se posti na vodi, ali onima koji imaju iskustva s ovakvom ishranom je dobro poznato da to nije toliko izazovno kao što ponekad zvuči. Postoji mnogo fenomenalnih recepata za koje vam ne treba ulje, a jedan od najlepših je štrudla od gotovih kora, maka i višanja.
Ukoliko želite, možete od istih sastojaka napraviti i klasičnu slatku pitu, tako što ćete ređati fil po korama poređanim po dnu tepsije, a možete od samo nekoliko kora napraviti neodoljivu štrudlicu.
Štrudla od kora za pitu, maka i višanja
Sastojci:
- 3-5 gotovih kora za pitu
- 400 g mlevenog maka
- 200 g višanja
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 g šećera
- voda po potrebi
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Sipajte u jednu šerpu šećer, vanilin šećer, mak i sipajte vodu dok ne dobijete fino retku smesu kao za palačinke, pa stavite na šporet i sklonite čim proključa.
- Obložite posudu za pečenje pek-papirom.
- Raširite kore za pitu, namažite fil od maka na jedan kraj, pa pospite višnjama.
- Umotajte kao rolat, pa premažite četkicom umočenom u vodu.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni.
- Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu.
Napomena
Ovaj kolač možete praviti i kao običnu pitu, ali će vam za to biti potrebno celo pakovanje kora. U tom slučaju ređajte dve kore - fil - dve kore - fil dok ne utrošite materijal.
BONUS VIDEO
Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca