Za ukusne, vazdušaste i slasne domaće kiflice nije vam neophodno mnogo sastojaka i vremena, ovaj recept jednostavno morate da probate ako volite pecivo
Kiflice jednostavno nemaju zamenu kada je reč o domaćim pecivima – one su praktične, zasitne, odlično rešenje i kao doručak ili večera na brzinu, užina koju pakujete za posao ili posluženje za slavsku trpezu.
Budući da su toliko obožavane, postoji mnogo recepata za mekane kiflice koje ostaju sveže danima, a jedan koji svi zaljubljenici u testo moraju da probaju svakako je verzija bez kvasca ili praška za pecivo.
U pitanju je recept za kiflice u koji pored brašna idu još samo "omekšivači", odnosno margarin i kisela pavlaka, a priprema se vrlo jednostavno. Po želji možete dodati susam, premazati jajima itd, ali čak i ako to ne učinite dobićete pecivo iz snova.
Domaće kiflice bez kvasca, mleka i jaja
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g kisele pavlake
- 250 g margarina
Priprema
- Izvadite margarin da odstoji na sobnoj temperaturi, pa ga posle najmanje dva sata pomešajte s kiselom pavlakom.
- Potom postepeno mešajte s brašnom, sve vreme meseći, dok ne dobijete mekano i fino testo.
- Napravite kuglu od testa, pa pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na najviše dva sata.
- Prebacite na pobrašnjenu površinu, pa presecite loptu od testa na dva dela.
- Jednu polovinu razvucite oklagijom u krug, pa njega isecite na trougliće, a zatim ponovite isto s drugom polovinom kugle.
- Filujte po želji slatkim il slanim nadevom (mada su i prazne vrlo sočne) i motajte u kiflice.
BONUS VIDEO
Kiflice od prhkog testa sa višnjama