neodoljivo

Mekane mekike, sočne palačinke ili bogate projice: 3 ideje za POSNI DORUČAK posle kog niko nije gladan (RECEPTI)

0

U utorak, 28. novembra, počinje ovogodišnji Božićni post, a ako vam treba inspiracija za ukusan i izdašan doručak koji možete da spakujete i za posao, evo sjajnih ideja

Mekane, vazdušaste i šupljikave posne mekike odlična su ideja za doručak tokom posta
Mekane, vazdušaste i šupljikave posne mekike odlična su ideja za doručak tokom postafoto: GK1982, Shutterstock

Vernici Srpske pravoslavne crkve počeće 28. novembra ovogodišnji Božićni post, koji će trajati sve do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića.

 

Na Božićni post na vodi se, odnosno strogo, posti samo sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba.

 

Za dane kada postite na ulju lakše je planirati obroke, a mi vam predstavljamo tri fenomenalne ideje za doručak (ili večeru) koji se pravi brzo, a ukus je fantastičan.

Ideje za doručak i večeru tokom Božićnog posta

 

Posne mekike

 

mekike - posne, mekane i vazdušaste
mekike - posne, mekane i vazdušastefoto: GK1982/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 350 g brašna
  • 15 g svežeg kvasca
  • 80 ml tople vode
  • 130 kisele vode
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za prženje


Priprema

  1. Izmrvite kvasac u malo tople vode, pospite šećerom, razmutite, dodajte jednu kašiku brašna i ostavite da nadođe.
  2. Potom dodajte brašno, so, kiselu i toplu vodu, pa počnite da mesite dok ne dobijete fino testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko pola sata na toplom. Premesite, pa ostavite još pola sata.
  4. Prebacite na pobrašnjenu površinu, pa opet premesite i razvucite testo oklagijom. Secite ga na željene oblike, pa spuštajte u ulje i pržite dok ne porumeni, pa okrenite i pržite još malo.
  5. Vadite rešetkastom kašikom, pa ređajte po papirnom ubrusu, da upije višak masnoće.


Posne palačinke

 

mekane posne palačinke s kiselom vodom
mekane posne palačinke s kiselom vodomfoto: How To Cook Smarter/YouTube printscreen

Sastojci:

 

  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 500 ml kisele vode
  • 1 šoljica ulja
  • ulje za podmazivanje tiganja

Priprema

  1. Sipajte u činiju brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
  2. Postepeno sipajte kiselu vodu i ulje uz neprestano mućenje mikserom ili žicom.
  3. Zagrejte malo ulja na vatri, pa kutlačom sipajte smesu.
  4. Pržite oko 30 sekundi, pa okrenite palačinku i pržite još malo.


Posni proja-mafini s ajvarom

 

Posni proja-mafini s malo ajvara
Posni proja-mafini s malo ajvarafoto: Brent Hofacker, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 150 g brašna
  • 300 g kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • 400 ml kisele vode
  • 2 kašike ajvara
  • 1 kašika semenki bundeve


Priprema

  1. Ubacite u činiju brašno, prašak za pecivo i so, pa postepeno uz mešanje dodajte kiselu vodu i ulje.
  2. Dodajte semenke i ajvar, pa promešajte dobro i sipajte u papirne korpice u kalupu za mafine.
  3. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

BONUS VIDEO

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka

 

makonda-tracker