ideja za ručak

POSNI GULAŠ za manje od 30 minuta: Sočan i pristupačan ručak za celu porodicu (RECEPT)

0

Ako ste ljubitelj gulaša, evo recepta kako ga spremiti od pečuraka na bakin način

Gulaš sa pečurkama je proveren način da ne ustanete od stola gladni u danima posta
Gulaš sa pečurkama je proveren način da ne ustanete od stola gladni u danima postafoto: Slawomir Fajer/Shutterstock


Gulaš spada u omiljena jela na našim prostorima, a ako iz nekog razloga ne želite da jedete varijante sa svinjskim ili goveđim mesom – obavezno probajte recept za gulaš sa šampinjonima.


Ova proverena ideja za zasitan ručak odličan je izbor ako su vam dosadila sva jela koja inače spremate i uvek sjajna opcija u danima posta.


Možete ga služiti uz krompir, pirinač, testeninu, kuvani grašak... i sigurno se nećete pokajati. Mi vam predstavljamo bazični recept, kome vi možete dodati seckani celer, prokuvan (batat) krompir, krupno sečenu šargarepu...

 

Gulaš od pečuraka


Sastojci:

 

  • 400 g šampinjona
  • jedna velika ili dve manje glavice crnog luka
  • 150 ml soka od paradajza
  • 2 pune kašike ulja
  • voda po potrebi
  • 2 kašičice suvog začina
  • 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
  • 2 lovorova lista
  • so, biber po ukusu

 

Priprema

 

  1. Očistite crni luk i isecite ga na kockice, pa operite, očistite i isecite šampinjone.
  2. Zagrejte ulje, pa na njemu prodinstajte crni luk dok ne porumeni.
  3. Potom dodajte šampinjone i dinstajte dok ne omekšaju, uz povremeno mešanje.
  4. Za to vreme, oni će pustiti sok, pa nije potrebno dodavati vodu, a ukoliko primetite da je suvo dodajte malo po malo.
  5. Kad šampinjoni budu fino mekani, dodajte mlevenu papriku, so, biber i sok od paradajza, dobro promešajte i dinstajte još 10 minuta.
  6. Pri kraju ubacite i lovorov list, promešajte i ostavite da se krčka još pet minuta.

BONUS VIDEO

Recept za svinjski paprikaš

 

makonda-tracker