Ako ste ljubitelj gulaša, evo recepta kako ga spremiti od pečuraka na bakin način
Gulaš spada u omiljena jela na našim prostorima, a ako iz nekog razloga ne želite da jedete varijante sa svinjskim ili goveđim mesom – obavezno probajte recept za gulaš sa šampinjonima.
Ova proverena ideja za zasitan ručak odličan je izbor ako su vam dosadila sva jela koja inače spremate i uvek sjajna opcija u danima posta.
Možete ga služiti uz krompir, pirinač, testeninu, kuvani grašak... i sigurno se nećete pokajati. Mi vam predstavljamo bazični recept, kome vi možete dodati seckani celer, prokuvan (batat) krompir, krupno sečenu šargarepu...
Gulaš od pečuraka
Sastojci:
- 400 g šampinjona
- jedna velika ili dve manje glavice crnog luka
- 150 ml soka od paradajza
- 2 pune kašike ulja
- voda po potrebi
- 2 kašičice suvog začina
- 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
- 2 lovorova lista
- so, biber po ukusu
Priprema
- Očistite crni luk i isecite ga na kockice, pa operite, očistite i isecite šampinjone.
- Zagrejte ulje, pa na njemu prodinstajte crni luk dok ne porumeni.
- Potom dodajte šampinjone i dinstajte dok ne omekšaju, uz povremeno mešanje.
- Za to vreme, oni će pustiti sok, pa nije potrebno dodavati vodu, a ukoliko primetite da je suvo dodajte malo po malo.
- Kad šampinjoni budu fino mekani, dodajte mlevenu papriku, so, biber i sok od paradajza, dobro promešajte i dinstajte još 10 minuta.
- Pri kraju ubacite i lovorov list, promešajte i ostavite da se krčka još pet minuta.
BONUS VIDEO
Recept za svinjski paprikaš
( Glossy )