ideja za ručak

POSNI GULAŠ za manje od 30 minuta: Sočan i pristupačan ručak za celu porodicu (RECEPT)

Ako ste ljubitelj gulaša, evo recepta kako ga spremiti od pečuraka na bakin način

Gulaš sa pečurkama je proveren način da ne ustanete od stola gladni u danima postafoto: Slawomir Fajer/Shutterstock


Gulaš spada u omiljena jela na našim prostorima, a ako iz nekog razloga ne želite da jedete varijante sa svinjskim ili goveđim mesom – obavezno probajte recept za gulaš sa šampinjonima.


Ova proverena ideja za zasitan ručak odličan je izbor ako su vam dosadila sva jela koja inače spremate i uvek sjajna opcija u danima posta.


Možete ga služiti uz krompir, pirinač, testeninu, kuvani grašak... i sigurno se nećete pokajati. Mi vam predstavljamo bazični recept, kome vi možete dodati seckani celer, prokuvan (batat) krompir, krupno sečenu šargarepu...

 

Gulaš od pečuraka


Sastojci:

 

  • 400 g šampinjona
  • jedna velika ili dve manje glavice crnog luka
  • 150 ml soka od paradajza
  • 2 pune kašike ulja
  • voda po potrebi
  • 2 kašičice suvog začina
  • 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
  • 2 lovorova lista
  • so, biber po ukusu

 

Priprema

 

  1. Očistite crni luk i isecite ga na kockice, pa operite, očistite i isecite šampinjone.
  2. Zagrejte ulje, pa na njemu prodinstajte crni luk dok ne porumeni.
  3. Potom dodajte šampinjone i dinstajte dok ne omekšaju, uz povremeno mešanje.
  4. Za to vreme, oni će pustiti sok, pa nije potrebno dodavati vodu, a ukoliko primetite da je suvo dodajte malo po malo.
  5. Kad šampinjoni budu fino mekani, dodajte mlevenu papriku, so, biber i sok od paradajza, dobro promešajte i dinstajte još 10 minuta.
  6. Pri kraju ubacite i lovorov list, promešajte i ostavite da se krčka još pet minuta.

BONUS VIDEO

Recept za svinjski paprikaš