zdravo i ne goji

Tajna ukusa je u luku, šargarepi i još jednoj namirnici: Recept za rižoto u koji se zaljube i oni koji ne vole pirinač

1

Rižoto je jedno od čestih jela u srpskim domaćinstvima. 

Recept za rižoto jedan od onih kojima naše domaćice često pribegavaju
Recept za rižoto jedan od onih kojima naše domaćice često pribegavajufoto: Shutterstock/gkrphoto

Mnogi ljudi vole rižoto. Može biti jako ukusan, lepo i lako se kombinuje sa drugim namirnicama, može se jesti sa mesom i bez, a uz sve to zdrav je i ne goji.

 

Mi vam predstavljamo jedan od najčešćih recepata za rižoto, kome ukus formiraju naizgled manje važni sastojci kao što su luk, šargarepa i kari. Zato pazite kako ih dozirate, pošto će ukus dosta varirati u zavisnosti od toga. 

 

SASTOJCI: 

 

  • šampinjoni - oko 200 grama
  • pirinč - čaša od 2dl
  • šargarepa - dva komada
  • luk - jedan komad ( pazite kako dozirate)
  • beli luk u prahu - jedna kašika ( pazite kako dozirate)
  • kari - jedna kašika ( pazite kako dozirate)
  • maslinovo ulje - jedna kašika 
  • suvi začini - jedna mala kašika
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu

 

PRIPREMA:

 

Prvo pažljivo operite pirinač, a nakon toga ga prokuvajte. Posle možete prionuti na pripremu povrća.

 

Očistite i izblendajte luk i šargarepu. Ona na malo maslinovog ulja propržite luk.

 

Tek nakon što dobije boju, u njega dodajte i šargarepu koje ste prethodno izblendali. Posle pet - šest minuta dodajte i iseckane šampinjone.

 

Sipajte pola čaše ili čak i manje vode i kuvajte dok se sve lepo ne pomeša. 

 

Ostaje vam još da dodate pirinač i sve začinite. Tu pazite kako ćete da dozirate kari, suve začine, bel luk, so i biber pošto dosra utiču na ukus konačnog proizvoda.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker