Rižoto je jedno od čestih jela u srpskim domaćinstvima.
Mnogi ljudi vole rižoto. Može biti jako ukusan, lepo i lako se kombinuje sa drugim namirnicama, može se jesti sa mesom i bez, a uz sve to zdrav je i ne goji.
Mi vam predstavljamo jedan od najčešćih recepata za rižoto, kome ukus formiraju naizgled manje važni sastojci kao što su luk, šargarepa i kari. Zato pazite kako ih dozirate, pošto će ukus dosta varirati u zavisnosti od toga.
SASTOJCI:
- šampinjoni - oko 200 grama
- pirinč - čaša od 2dl
- šargarepa - dva komada
- luk - jedan komad ( pazite kako dozirate)
- beli luk u prahu - jedna kašika ( pazite kako dozirate)
- kari - jedna kašika ( pazite kako dozirate)
- maslinovo ulje - jedna kašika
- suvi začini - jedna mala kašika
- so - po ukusu
- biber - po ukusu
PRIPREMA:
Prvo pažljivo operite pirinač, a nakon toga ga prokuvajte. Posle možete prionuti na pripremu povrća.
Očistite i izblendajte luk i šargarepu. Ona na malo maslinovog ulja propržite luk.
Tek nakon što dobije boju, u njega dodajte i šargarepu koje ste prethodno izblendali. Posle pet - šest minuta dodajte i iseckane šampinjone.
Sipajte pola čaše ili čak i manje vode i kuvajte dok se sve lepo ne pomeša.
Ostaje vam još da dodate pirinač i sve začinite. Tu pazite kako ćete da dozirate kari, suve začine, bel luk, so i biber pošto dosra utiču na ukus konačnog proizvoda.
Bonus video: