Jedno od omiljenih jela od mesa, može se spremiti na mnogo različitih načina, a na vama je da odaberete koji je vama najprivlačniji
Ideja za ručak nikada nije previše. Veoma često domaćice se hvataju za glavu kad treba da se smisli šta će se tog dana jesti. Internet je, pak, prepun raznih recepata, ali nisu svi oni provereni.
Mi vam donosimo tri sjajna recepta za gulaš, koji se spremaju na sličan način i svojim ukusom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Na vama je da ih dobro pogledate, vidite koji od njih vam se čini kao najbolji ili odaberete na osnovu toga koji se najbrže sprema.
Recept sa mariniranim mesom
- 500 g svinjskog ili junećeg mesa (obavezno da odstoji 24 sata u marinadi)
- 2 veće glavice crnog luka
- 1 krompir
- 1 šargarepa
- 1 šoljica kuvanog paradajza
- so
- vegeta
- aleva paprika
Priprema:
Meso iseckajte na manje kockice, posolite, stavite malo začina i ulja, pa ga ostavite u zatvorenoj posudi da stoji jedan dan. Potom u većoj na malo ulja propržite sitno iseckan luk, dodajte meso i malo dinstajte.
Kad meso promeni boju dodajte krompir i šargarepu, možete ih iseći sitno ili na kolutove. Dospite još malo vode, mleveni paradajz i začine po ukusu. Krčkajte oko sat vremena, a pri kraju zapržite brašnom koje ste pomešali sa malo aleve paprike. Služite uz kupus salatu i testeninu.
*Ovaj recept je najbrži, jer meso koje je odstojalo kraće treba kuvati od onog koje nije bilo u marinadi.
Kafanski gulaš sa junećim mesom i koriijanderom
Potrebno je:
- 1 kg goveđeg mesa od buta
- 4 glavice crnog luka
- 2 struka praziluka
- 3-4 šargarepe
- koren celera (pola manje glavice)
- 2-3 lista lovora
- 2-3 čena belog luka
- aleva paprika
- 1 kašika kuvanog paradajza
- biber i so po ukusu
- malo peršuna
- malčice korijandera
Priprema:
Luk iseckajte na kockice, pa ga propržite na malo ulja. Zatim dodajte meso koje ste isekli takođe na kocke i kad meso promeni boju dodajte praziluk, šargarepu i celer. Na pola kuvanja dodajte lovor, peršun, papriku i kuvani paradajz. Posle 10 do 15 minuta dodajte i ostale začine.
Dinstajte na umerenoj temperaturi oko 2 sata, a kada je već sve gotovo samo na vrh noža dodajte malo korijandera i promešajte.
Služite uz belolučenu papriku i pire krompir.
Pileći gulaš sa paprikom
- 700-800 g pilećeg mesa
- 2 šargarepe
- 2-3 čena belog luka
- 3 crvene i 3 zelene sveže paprike
- 1 list lovora
- malo soli i mlevenog bibera i suvog peršuna
- 2,5 čaše vode
- malo ulja
- 1 kašičica aleve paprike
Priprema:
Luk iseckajte na kockice ili na rebarca, pa ga stavite da se dinsta na malo ulja. Zatim mu dodajte šargarepu koju ste prethodno izblendirali i malo belog luka. Kad povrće omekani dodajte piletinu koju ste iseckali na kockice. Nakon što i ona promeni boju dodajte papriku iseckanu na kockice.
Dinstajte oko pola sata, a onda dodajte lovor i ostale začine po želji. Kuvajte još 10 min, a potom napravite zapršku od malo ulja, brašna i aleve paprike. Zapržite gulaš i uživajte u njegovom savršenom ukusu.
Najbolje ga je poslužiti sa pireom ili makaronama.
Bonus video:
Recept za pitu s mesom