Mirisom i ukusom vraća u detinjstvo čim ga okusite
Kako bi uštedele vreme nekada su se domaćice dovijale na razne načine. Prirpema ručka bila je jedna od obaveza koje su odnosile mnogo vremena.
Da bi ručak spremale što brže žene su mesto stavljale u pac, kako bi popustilo i bilo što mekše, kako bi se skratio proces prženja i dinstanja prilikom pripreme obroka.
Osim toga, donosimo vam još jedan stari trik, onaj koji jelu daje ukus koji će vas već posle prvog zalogaja vratiti decenijama unazada.
Pa da krenemo s receptom, a dodatni savet vas čeka na polovini recepta.
Sastojci:
- 500 g junećeg ili svinjskog mesa
- 1 luk
- paradajz pasta 2 kašike
- brašno 2 kašike
- 300 ml vode (hladna)
- so, biber, šećer po ukusu
- 1 kg krompira
- 50 g putera
- 50-100 ml mleka
- peršun
Priprema:
Meso je potrebno veče pre pripreme iseći na kockice, usoliti i staviti malo ulja, pa zatvoriti u plastičnu posudu i ostaviti da prenoći u frižideru. Potom ga izvaditi iz njega i staviti da se dinsta na umerenoj temperaturi nekoliko minuta, a onda mu dodati luk iseckan na rebarca.
Pržiti još nekih 15 min, pa dodati paradajz, brašno i hladnu vodu (ovo je trik da vam se sos nikad ne zgrudva). Izmešati i dinstati još 5,6 minuta.
Posuda treba sve vreme da bude poklopljena, a temperatura umerena. Kockice mesa ne smeju biti krupne, jer će im trebati znatno više vremena da omekane.
Nakon što ste isključili šporet ostavite na vrućoj ringli sve dok se ne ohladi skroz.
Za to vreme spemite pire, tako što ćete skuvati krompir, a potom ga izgnječiti sa malo mleka i putera. Posolite po ukusu i služite uz gulaš.
Bonus video:
Recept za sladoled bez šećera