obožavaćete je

Zdravo, ukusno i gotovo za tren oka! PASTERIZOVANI PARADAJZ U TEGLI – najlepša zimnica puna vitamina i minerala

Paradajz u komadu je zimnica bez koje nećete moći da zamislite nijedan bogat obrok do marta, a pravi se veoma brzo i jednostavno

Dobro pritisnite paradajz da bi pustio svoj prirodni sokfoto: Tserliukevich Sviatlana/Shutterstock

 

Paradajz je povrće bez koje ne možemo da zamislimo zimnicu, a bez sumnje je najpopularniji (ne)kuvani mleveni paradajz, koji se priprema jednostavnije nego što mislite.

 

Ipak, slavu mu sve češće krade pasterizovani paradajz u tegli, koji se fino marinira u svom prirodnom soku, a uz pažljivo odmerenu so i peršun (ili bosiljak, majčinu dušicu i drugo začinsko bilje po ukusu) ukus će mu biti božanstven!

 

Najbolje od svega je što vam za to ne treba ni mnogo sastojaka ni mnogo vremena, a iz ovog recepta slobodno izbacite crni luk i svejedno ćete dobiti fenomenalnu zimnicu.

 

Sastojci:

 

 

  • 10 kilograma paradajza
  • (opciono) 5 glavica crnog luka
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašika soli po tegli

 

Priprema

 

  1. Dobro operite paradajz, pa ga spustite na minut u vrelu vodu. Potom prospite vodu, operite paradajz hladnom vodom.
  2. Oljuštite paradajz, pa ga naseckajte na komade, sitnije ili krupnije, u skladu s vašim ukusom.
  3. Napunite tegle komadićima paradajza i pritisnite kako bi pustio svoj sok.
  4. Dodajte, po želji, crni luk sečen na kolutove.
  5. Sipajte so i sitno seckanog peršuna po ukusu. Zatvorite tegle.
  6. Vreme je za pasterizaciju: sipajte u duboki pleh oko 3 prsta vode, pa uključite rernu na maksimalnu temperaturu s uključena oba grejača, a zatim smanjite na 100 stepeni i poređajte tegle po plehu i ostavite da stoji 2,5 do 3 sata.
  7. Kad bude gotovo, isključite i ostavite da se ohladi, pa kad tegle budu potpuno hladne, izvadite i držite ih okrenute naopako.

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?