božanstven

Kolač SEDMO NEBO je lepši od bilo koje torte: I kremast i hrskav, a što duže stoji – ukus mu je bogatiji (RECEPT)

Čim vidite spisak sastojaka, biće vam jasno zašto je ova poslastica toliko popularna na našim prostorima

kolač sedmo nebo (ilustracija)foto: Liliia Bielopolska/Shutterstock

Kolač sedmo nebo jedan je od onih dezerata koji će biti još ukusniji posle nekoliko dana, a kakav je ukus u pitanju govori i njegov naziv – tako je slastan da ćete imati osećaj da lebdite na oblaku dok uživate u njemu.


On spaja hrskavost oblande s kremastim filom koji se topi u ustima, a mešavina čokolade i kokosovog brašna čini ga mirisnim slatkišom koji se pamti.


Oblande su jedan od omiljenih "tajnih alata" kada je reč o pripremi domaćih slatkiša jer ne morate da pečete koru, a za kolač sedmo nebo potrebno je vrlo kratko pečenje zbog fila koji sadrži jaja i brašno.

 

Sastojci:

 

  • 2 lista oblande
  • 8 celih jaja
  • 200 grama margarina
  • 3 kašike brašna
  • 250 grama šećera
  • 100 grama kokosovog brašna
  • 150 grama mlevenog keksa
  • 3 kašike brašna

 

Za glazuru:

 

 

  • 3 kašike ulja
  • 150 grama čokolade

 

Priprema

  1. Odvojte žumanca od belanaca, pa umutite 4 belanca u sneg.
  2. Dodajte 6 kašika šećera, pa mutite dok ne dobijete čvrst sneg, a zatim dodajte kašiku brašna i mleveni keks i mutite još malo.
  3. Stavite u tepsiju obloženu pek-papirom jedan list oblande, pa na njega nanesite ovu umućenu smesu.
  4. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ne više od 10 minuta.
  5. Zatim spremate fil za drugu koru na sličan način: umutite 4 belanca sa 6 kašika šećera, pa tome dodajte kokosovo brašno i 2 kašike brašna. Time namažite drugi list oblande, pa pecite u rerni, takođe oko 10 minuta.
  6. Potom u šerpici pomešajte žumanca i 8 kašika šećera i dobro umutite mikserom. Kuvajte na pari oko 10 minuta, pa dodajte čokoladu i nastavite da kuvate uz neprestano mešanje dok ne dobijete staklast fil.
  7. Na prvu koru (od oblande i mlevenog keksa) namažite ovaj čokoladni fil, pa preko toga stavite drugu koru (sa kokosovim brašnom) i sve to okrenite naopako.
  8. Za glazuru, na tihoj vatri istopite čokoladu s 3 kašike ulja, pa to prelijte preko kolača i ostavite da se stegne.
  9. Odložite u frižider, pa posle nekoliko sati secite po želji, na kockice ili romboide.

 

BONUS VIDEO

Američki keks sa čokoladom punjen karamelom