"Radujmo se!"

3 recepta Slavice Rokvić po ukusu cele porodice: Zdrav ručak, čokoladna pita i slasna pašteta koji uvek uspevaju

0

Predstavljamo vam proverene recepte supruge Marinka Rokvića koji su privukli najviše pažnje na društvenim mrežama

Slavica Rokvić, supruga pokojnog pevača Marinka Rokvića
Slavica Rokvić, supruga pokojnog pevača Marinka Rokvićafoto: rokvic.slavica/Instagram

Slavica Rokvić, supruga legendarnog i prerano preminulog pevača Marinka Rokvića, odnosno majka pevača Marka i Nikole Rokvića, aktivna je na društvenoj mreži Instagram, gde mnogi s pažnjom prate njene objave.


Udovica jednog od omiljenih pevača deli s pratiocima kako izgleda njena svakodnevica, kako uživa s unucima, kao i savete za negu lica i tela i kulinarske trikove.


Njeni pratioci posebno uživaju u njenim receptima, proverenim i oprobanim instrukcijama koje za rezultat imaju božanstvena jela, kako slana, tako i slatka!

 

Slavica i marinko rokvić godinama su bili u skladnom braku
Slavica i marinko rokvić godinama su bili u skladnom brakufoto: Marina Lopičić

Danas vam predstavljamo tri posebno zapažena recepta, za ručak od povrća, čokoladni dezert i zdravu domaću paštetu.

 

Šaren, lagan & zdrav ručak

 


Sastojci:

 

  • 800 g patlidžana (možete ga zameniti tikvicama)
  • 350 g paradajza u konzervi
  • 3 dcl soka od paradajza ili 3 sveža
  • 3 čena belog luka
  • 20 listića bosiljka
  • 100 g rendane mocarele
  • 60 g svežeg sira – ovoga puta sam stavila mladi kozji sir
  • 40 g rendanog parmezana
  • Maslinovo ulje, so

 

Priprema


Patlidžan iseći na uzdužne ploške, premazati ga maslinovim uljem sa obe strane, ne soliti i u rernu na 180 stepeni 20 minuta. Za to vreme izmešati sve vrste paradajza, prokuvati, posoliti po ukusu, malo mas. ulja, iscepkati 10 listića bosiljka, sitno iseckati dva čena belog luka i pustiti da se ukuva nekih 20 minuta. Sveži sir iseckati na kockice i pomešati sa rendanom mocarelom. Rendani parmezan izmešati sa sitno seckanim čenom belog luka i deset listića bosiljka.

 

Na dno vatrostalne činije staviti malo sosa od paradajza, pa red pečenog patlidžana, zatim opet sos pa rendanu mocarelu i sir na kockice pa smesu sa parmezanom. I tako dva reda. Na treći red patlidžana staviti završni sloj sosa od paradajza i posuti mešavinom parmezana, bosiljka i belog luka. Pravac rerna na 180 stepeni nekih 35 minuta. Kada je gotovo izvaditi i ostaviti dvadesetak minuta da se prohladi i lepo stegne. Uživajte!


Čokoladna pita

 


– Neka recept proputuje ovom platformom i obraduje sve ljubitelje čokolade, radosti i ljubavi među ljudima bez obzira na razlike. Radujmo se! – napisala je Slavica jednom prilikom.


Sastojci i priprema


Za testo:

 

  • 300 g putera
  • 400 g brašna
  • 2 žumanceta
  • 8 kašika vode

 

Umesimo testo, podelimo u dve lopte i stavimo na pola sata u frižider.


Za fil:


10 žumanaca mutimo sa 360 g šećera, dodamo 200 g mlevenih oraha, 6 štangli rastopljene čokolade i sneg od 10 jaja. Sve to sjedinimo varjačom, ne mikserom.


Razvučemo donju koru u sredinu, fil, pa gornja kora. Čačkalicom izbockamo gornju koru da ne popuca prilikom pečenja. Prekrijemo folijom i pečemo na temperaturi od 200 stepeni 45 minuta. A poslednjih deset minuta skinuti foliju sa pite.


Domaća pašteta Slavice Rokvić

 


Sastojci:

 

  • ćureći ili pileći file
  • senf
  • celerova so
  • malo kuvanog domaćeg paradajza
  • sitno seckan peršun

 

Priprema

 

Belo meso skuvati u supi ili posebno.
Staviti ga u multipraktik sa ostalim sastojcima. Blendirati.


Lagano, ukusno, ne opterećuje digestivni trakt, a daje snagu na poseban način – napisala je Slavica Rokvić.

 

BONUS VIDEO

Nikola Rokvić

 

makonda-tracker