Ovaj tradicionalni kolač mnogi vole, a sprema se više nego lako.
Gurabije su jedan od najstarijih poznatih kolača na svetu. Priča se da prva varijanta recepta za ovu poslasticu potiče još iz drevne Persije, a dobra stvar je što ih je veoma lako spremiti.
SASTOJCI
- brašno - 800 grama
- jaja - dva komada
- ulje - dve čaše od 2dl
- vanilin šećer - dve kesice
- prašk za pecivo - jedna kesica
- kiselo mleko - jedna čaša
PRIPREMA
Prvo uzmite mikser šećer, vanilin šećer i jaja. Malo po malo sipajte i ulje i mutite sve dok lepo ne sjedinite smesu.
Sad je trenutak da sipate i kiselo mleko, prašak za pecivo i nešto brašna.
Dok god je smesa retka mutite je mikserom. A kako malo po malo budete dodavali brašno smesa će postajati gušća, što znači da ćete morati da je mutite ručno - varjačom.
Napravite loptice od testa, nešto veće od jednog oraha, a onda ih lagano razvucite. Možete ih pritisnuti oklagijom, kao i dlanovima.
Poređajte sve komadiće koje ste napravili na pleh obložen sa papirom za pečenje.
Nakon toga i pecite između 15 i 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. I to je to. Prijatno!
Bonus video: