slatkiš

Domaći recept za gurabije: Starinski kolač iz drevne Persije koji se sprema jako lako

0

Ovaj tradicionalni kolač mnogi vole, a sprema se više nego lako. 

 

 

Gurbije su jedan od najstarijih poznatih kolača
Gurbije su jedan od najstarijih poznatih kolača foto: Shutterstock / Green Mountain Montenegro

Gurabije su jedan od najstarijih poznatih kolača na svetu. Priča se da prva varijanta recepta za ovu poslasticu potiče još iz drevne Persije, a dobra stvar je što ih je veoma lako spremiti.  

 

SASTOJCI 

 

  • brašno - 800 grama 
  • jaja - dva komada
  • ulje - dve čaše od 2dl
  • vanilin šećer - dve kesice
  • prašk za pecivo - jedna kesica
  • kiselo mleko - jedna čaša

 

 

 

PRIPREMA 

 

Prvo uzmite mikser šećer, vanilin šećer i jaja. Malo po malo sipajte i ulje i mutite sve dok lepo ne sjedinite smesu.

 

Sad je trenutak da sipate i kiselo mleko, prašak za pecivo i nešto brašna.

 

Dok god je smesa retka mutite je mikserom. A kako malo po malo budete dodavali brašno smesa će postajati gušća, što znači da ćete morati da je mutite ručno - varjačom. 

 

Napravite loptice od testa, nešto veće od jednog oraha, a onda ih lagano razvucite. Možete ih pritisnuti oklagijom, kao i dlanovima.  

 

Poređajte sve komadiće koje ste napravili na pleh obložen sa papirom za pečenje. 

 

Nakon toga i pecite između 15 i 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. I to je to. Prijatno! 

 

Bonus video: 

 

 

 

 

 

makonda-tracker