Ovi starinski sitni kolači obavezni su na trpezi na slavama i proslavama, a su uvek dobrodošao slatkiš uz popodnevnu kaficu. Znate li kako ih napraviti najjednostavnije?
Vanilice su nezaobilazno posluženje na svakoj trpezi na našim prostorima i spadaju u proverene kolačiće iz bakinog kuvara – s njima jednostavno nema greške!
Slatke, ali ne previše, sitne, ali ne premale, lake za pripremu i vrlo dekorativne, vanilice su dezert koji svako ume da napravi.
Postoji mnogo verzija recepta, a ukoliko umesto maragarina upotrebite mast, onako kako se to činilo u prošlosti, dobijate slasne sitne kolače koji danima mogu da se jedu.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 200 grama masti
- 1 jaje + 1 žumance
- 5 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- sok od jednog limuna
I još:
- džem po ukusu
- (opciono) šećer u prahu
Priprema
- Stavite mast u činiju, pa ga umutite penasto mikserom, uz dodatak jednog celog jajeta, šećera, vanilinog šećera, soka od limuna i jednog žumanceta.
- Potom sipajte brašno i počnite da mesite rukom.
- Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom, pa vadite okruglim kalupom ili rakijskom čašom i ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
- Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, ali pripazite da ostanu bele, odnosno treba tek da počnu da rumene.
- Potom izvadite, namažite keksić džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem i tako dok ne utrošite materijal.
- Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.
BONUS VIDEO
Recept za sladoled za decu bez šećera
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )