božanstvene

Zbog TAJNOG SASTOJKA se tope u ustima: Sočne VANILICE koje ne mrve i ostaju sveže danima (RECEPT)

Ovi starinski sitni kolači obavezni su na trpezi na slavama i proslavama, a su uvek dobrodošao slatkiš uz popodnevnu kaficu. Znate li kako ih napraviti najjednostavnije?

vanilice koje se prave od masti nisu bez razloga najpopularnijefoto: Bada1, Shutterstock

Vanilice su nezaobilazno posluženje na svakoj trpezi na našim prostorima i spadaju u proverene kolačiće iz bakinog kuvara – s njima jednostavno nema greške!


Slatke, ali ne previše, sitne, ali ne premale, lake za pripremu i vrlo dekorativne, vanilice su dezert koji svako ume da napravi.


Postoji mnogo verzija recepta, a ukoliko umesto maragarina upotrebite mast, onako kako se to činilo u prošlosti, dobijate slasne sitne kolače koji danima mogu da se jedu.

 

Sastojci:

 

 

  • 500 grama brašna
  • 200 grama masti
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • sok od jednog limuna

 

I još:

 


Priprema

  1. Stavite mast u činiju, pa ga umutite penasto mikserom, uz dodatak jednog celog jajeta, šećera, vanilinog šećera, soka od limuna i jednog žumanceta.
  2. Potom sipajte brašno i počnite da mesite rukom.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom, pa vadite okruglim kalupom ili rakijskom čašom i ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
  4. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, ali pripazite da ostanu bele, odnosno treba tek da počnu da rumene.
  5. Potom izvadite, namažite keksić džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem i tako dok ne utrošite materijal.
  6. Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.

 

BONUS VIDEO

Recept za sladoled za decu bez šećera