Šta ima lepše nego kad vam dođu gosti, a vi pred njih iznesete domaći slatko koji se topi pod nepcima
Priprema zimnice je u jeku, a svo voće i povrće koje ne može da se u svežem obliku sačuva na duže staze treba priremiti i tako ga ostaviti za zimu.
Osim ajvara, pinđura, džema važan deo zimnice je i slatko koji se može praviti od raznog voća. Jedan od omiljenih, onaj od sočnih plodova smokve, idealan je izbor u ovom trenutku, jer je baš sada sezona smokava.
Za pripremu slatkog od smokava ne treba mnogo umeća niti vremena, a rezulat je toliko sladak da mu sigurno nećete odoleti.
Potrebno je:
- 1 kg smokvi
- 1 kg šećera
- 2 dl vode
- 1 limun
- po želji vanilin šećer
Ovo je osnovna mera, a vi je možete prilagoditi količini smokava koju spremate. Ipak, treba imati na umu da smokve treba da budu lepo raspoređene, nikako jedne na drugoj, jer će se raspasti, a cilj nije džem, već slatko, pa voće treba da ostane celo.
Birajte one tvrđe, kako biste izbegli da se raspadnu tokom kuvanja.
Priprema:
Smokve opetite, otklonite drške i malo izbockajte čačaklicom. Zatim limuntus rastvorite u malo vode i time isprskajte smokve. Malo ih izmešajte i dodajte vodu tako da sve budu prekrivene. Za to vreme ušpinujte šećer i kuvajte oko 20 minuta. Nakon toga ocedite smokve i dodajte u šećer.
Kuvajte prvo na jakoj vatri, a onda samnjite temperaturu i neka se lagano kuvaju. Vremenom skupljajte penu koja se stvara i uklonite je kašikom. Ne sme da ostane ni malo pene u šerpi. Kad isključite ringlu stavite kriške limuna. Ostavite da odstoji dok se skroz ne ohladi.
Hladan slatko sipajte u hladnu teglu i ostavite na hladnom mestu.
Bonus video:
Namaz od smokve i čokolade