biće slasno

Dok vi pijuckate kafu, ono se omekšava samo! 3 moćna trika za NAJMEKŠE MESO — bez čekića

0

Tako je jednostavno da slobodno možete da bacite čekić za meso, a i ukus će biti neuporedivo bolji!

foto: Yurich20/Shuttestock
foto: Yurich20/Shuttestock

Čak i onima koji uživaju u kuvanju lupanje mesa čekićem nije omiljeni deo kuhinjskih poslova. Srećom, postoji način da ga izbegnete. Štaviše, ne morate da radite gotovo ništa!

 

Postoje tri načina da se meso omekša:

 

  • mehanički (lupanje čekićem za meso)
  • termalni (sporo kuvanje na tihoj vatri koje razbija vezivno tkivo u mesu)
  • enzimski (prirodni enzimi u mesu pomažu u razgradnji vezivnog tkiva)

 

Poslednji metod je verovatno najmanje poznat, a zapravo je izuzetno efikasan i zahteva možda i najmanje truda. Dok mehanički podrazumeva da trošite vreme i energiju na omekšavanje mesa čekićem, a termalni da dugom termičkom obradom meso izgubi hranljive sastojke — za enzimsko omekšavanje em vi ne radite skoro ništa em nutrijenti ostaju u šniclama.


Kako funkcioniše enzimsko omekšavanje mesa?


Dobro je poznato da različiti enzimi postepeno razlažu tkivo dolazi do promene strukture vlakana mesa, što je potpuno prirodan proces za koji je normalno potrebno oko tri nedelje. Međutim, ako mudro odaberete namirnicu koju ćete koristiti za omekšavanje, to može da traje mnogo (mnogo!) kraće.


U prirodi postoji više voćki koje sadrže enzime toliko moćne da mogu brzo i lako da učine meso mekanim, a ovo su najpoznatije.

 

  • Kivi

 

Kivi
foto: Nitr/Shutterstock

Već smo pisali o tome da je ovo tropsko voće verovatno najefikasnije kada vam treba mekana šnicla. Naime, kivi sadrži aktinidain, enzim koji ovu voćku čini jedinstvenom, a on deluje kao što razbija proteine i vezivna tkiva u mesu bez udaranja.


Kako se koristi?


Postoje dva načina da omekšate meso kivijem ― korom ili mariniranjem:

  1. Omekšavanje korom kivija. Oljuštite kivi, njegovom korom dobro istrljajte meso sa svih strana.
  2. Omekšavanje u marinadi. Oljuštite dva kivija, pa napravite pire od njega (gnječenjem viljuškom ili u blenderu). Potom dodajte dve kašike maslinovog ulja i jednu kašičicu jabukovog sirćeta. Dodajte solii bibera po ukusu, pa sve ubacite u jednu plastičnu kesu, stavite parče mesa i marinirajte oko 15 minuta.
  • Ananas

 

Ananas
foto: Shutterstock/Kotcha K

Kao i kivi, i sirovi ananas ima svoj supermoćni enzim s identičnim dejstvom, u ovom slučaju je to bromelain. On je najpoznatiji po tome što ublažava simptome alergija, ali ima i druge efekte, a u ovom slučaju zanima nas to što bromelain omekšava tkiva zahvaljujući činjenici da razgrađuje proteine.


Bromelain se nalazi u stabljici i jezgru ananasa, a može se naći u mnogim suplementima, kozmetičkim proizvodima itd.


Kako se koristi?

 

Postoji više načina za mariniranje mesa uz pomoć ananasa, a najjednostavniji je onaj za koji se koristi samo sok od ananasa. Već isečeno meso stavite u kesu (poslužiće i ona za zamrzivač), pa prelijte sokom od ananasa, toliko da meso bude lepo pokriveno. Držite meso u ovakvoj marinadi oko tri sata.

 

  • Smokve

 

Smokva
foto: Shutterstock

Kada pričamo o smokvama, one svoju moć za omekšavanje mesa imaju zahvaljujući enzimu po imenu ficin.


Kako se koristi?

 

Možete staviti nekoliko presečnih smokvi na meso i ostaviti da odstoji pre pripreme, a možete i u gulaš ubaciti 2-3 sveže smokve. Rezultat će vas zapanjiti!

 

 

makonda-tracker