Ljutika jeste slična kao pinđur, ali to su ipak dve potpuno različite stvari.
![Mnogi ljutiku mešaju sa pinđurom, ali se ta dva recepta ipak razlikuju](/data/images/2023/09/28/15/372444_shutterstock-1184095678-vania-georgieva_ff.jpg?ver=1695909999)
Ljutika je vrsta začinjenog namaza, koju mnogi mešaju sa pinđurom. To nisu iste stvari, ali jesu slične, što ćete videti i po sastojcima ovog recepta. Za ljutiku se priča da je neizostavan deo svake zimnice.
SASTOJCI
- pečena paprika - osam kilograma
- paradajz - sedam kilograma celer - dve veze
- šargarepa - kilogram
- paškanat - jedan komad
- beli luk - četiri glaviceljute papričice - oko pola kilograma
- peršun - tri korena
- so - desetak kašika
- šećer - oko 300 grama
- sirće - dva dl
- ulje - oko pola litre
- konzervans - dva pakovanja
PRIPREMA
Za početak morate da očistite i samljete pečenu papriku. Posle paradajz potopiti u ključalu vodu i onda mu skinite ljusku. Onda ga sameljite ili iseckajte na male kocke.
Izrendajte peršun, celer, paškanat i šargarepu. Iseckajte ljute papričice i očistite beli luk. Njega ne morate da seckate.
Onda u jednoj posudi oko pola sata kuvajte paradajz, šargarepu, celer, peršun, paškanat, so, šećer i sirće. Kad se paradajz rastopi dodajte pečenu, ljutu papriku i ulje.
Onda kuvajte sve to oko sat i 40 minuta, sa tim da ne smete da zaboravote da promešate na svakih dsetak minuta. Pred poslednje mešanje, dodajte beli luk i konzervans.
Dodajte još soli ukoliko procenite da je potrebno kad probate. Stavite smesu u tegle i onda za kraj zapecite u rernu još nekih pola sata. Imajte na umu da ljutika nije gusto poput ajvara, već da je ređa, kao neki sos.