delikates

Recept za LJUTIKU: Neizostavan je deo svake zimnice - mnogi je mešaju sa pinđurom, ali to su dve različite stvari

0

Ljutika jeste slična kao pinđur, ali to su ipak dve potpuno različite stvari. 

Mnogi ljutiku mešaju sa pinđurom, ali se ta dva recepta ipak razlikuju
Mnogi ljutiku mešaju sa pinđurom, ali se ta dva recepta ipak razlikuju foto: Shutterstock / Vania Georgieva

Ljutika je vrsta začinjenog namaza, koju mnogi mešaju sa pinđurom. To nisu iste stvari, ali jesu slične, što ćete videti i po sastojcima ovog recepta. Za ljutiku se priča da je neizostavan deo svake zimnice. 

 

SASTOJCI 

 

  • pečena paprika - osam kilograma 
  • paradajz - sedam kilograma celer - dve veze 
  • šargarepa - kilogram
  • paškanat - jedan komad
  • beli luk - četiri glaviceljute papričice - oko pola kilograma 
  • peršun - tri korena
  • so - desetak kašika
  • šećer - oko 300 grama 
  • sirće - dva dl
  • ulje - oko pola litre
  • konzervans - dva pakovanja

 

PRIPREMA

 

Za početak morate da očistite i samljete pečenu papriku. Posle paradajz potopiti u ključalu vodu i onda mu skinite ljusku. Onda ga sameljite ili iseckajte na male kocke.

 

Izrendajte peršun, celer, paškanat i šargarepu. Iseckajte ljute papričice i očistite beli luk. Njega ne morate da seckate.

 

Onda u jednoj posudi oko pola sata kuvajte paradajz, šargarepu, celer, peršun, paškanat, so, šećer i sirće. Kad se paradajz rastopi dodajte pečenu, ljutu papriku i ulje.

 

Onda kuvajte sve to oko sat i 40 minuta, sa tim da ne smete da zaboravote da promešate na svakih dsetak minuta. Pred poslednje mešanje, dodajte beli luk i konzervans.

 

Dodajte još soli ukoliko procenite da je potrebno kad probate. Stavite smesu u tegle i onda za kraj zapecite u rernu još nekih pola sata. Imajte na umu da ljutika nije gusto poput ajvara, već da je ređa, kao neki sos. 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker