Smokve su stigle, sada je pravo vreme za pripremu najslađe zimnice
Ukoliko ste ljubitelj slatkog i volite da dan započnete ukusnim voćem koje mami da ga uzmete još i još slatko od smokava je pravi izbor za vas.
Sve što vam je potrebno je malo vremena i dobra volja, a uz ovaj recept za slatko će vam biti baš onakav kakav vam je pripremala vaša baka.
Sastojci:
- 1 kg smokava
- 1 kg šećera
- 1 limun
- 1 limuntus
- šipka vanile ili vanilin šećer
- listići rezetlice
Priprema:
Sveže ubrane smokve dobro operite, a zatim odstaraniti drške. U svaku smokvu zabodite čačkalicu kako ne bi pucale.
U vodi rastvoriti limuntus, pa preliti smokve i malo ih lagano promešati da se limuntus svuda rasporedi. Ostaviti ih 5-6 minuta da stoje.
U veću šerpu sipati 2 l vode pa rešetkom vaditi smokve i spustiti u ključalu vodu i kuvati oko 5 minuta. Vaditi u suvu šerpu. Šećer sipati u šerpu pa preliti sa 300 ml vode i kuvati da se ušpinuje.
Smokve kuvajte oko sat vremena. Kada su već gotove dodajte pola isceđenog limuna, a ostatak isecite na kriške i takođe dodajte.
Ukoliko uspete da nađete rozetlu stavite i nju, kao i jedan štapić vanile.
Kuvano slatko prekriti mokrom krpom i kad se ohladi sipati u sterilisane tegle.