dar prirode

Ove grupe ljudi treba da jedu SMOKVE – ali ne bilo koje: Pomažu kod niza zdravstvenih problema i nemaju gram masti

0

Smokve spadaju u omiljene voćke na našim prostorima, a one imaju dokazano blagotvorno dejstvo kod niza stanja

Sveže smokve mogu vam biti važan saveznik
Sveže smokve mogu vam biti važan saveznikfoto: nblx/Shutterstock

Sveže smokve su veoma bogate hranljivim materijama i imaju relativno malo kalorija, zbog čega su sjajan izbor ukoliko ste na dijeti i pokušavate da se rešite viška kilograma.


Kako piše američka medicinska platforma Healthline, jedna smokva od oko 40 grama sadrži:

 

  • 30 kalorija
  • 8 grama ugljenih hidrata
  • 1 gram vlakana
  • 3% preporučenog dnevno unosa bakra
  • 2% preporučenog dnevno unosa magnezijuma
  • 2% preporučenog dnevno unosa kalijuma
  • 2% preporučenog dnevno unosa riboflavina
  • 2% preporučenog dnevno unosa tiamina
  • 3% preporučenog dnevno unosa vitamina B6
  • 2% preporučenog dnevno unosa vitamina K


Uz to, u njima nema ni trunke masti.


Međutim, kada je reč o suvim smokvama, treba biti oprezan: one imaju više šećera i više kalorija.

 

Takođe, imajte u vidu da hrana nije i ne može biti jedini lek – ne primenjujte "uradi sam" preparate na bazi smokava, već ih jedite umereno i koristite kao deo uravnotežene i raznovrsne ishrane.

 

Ko treba da jede smokve?


Smokve su poznate po mnogim zdravstvenim prednostima, a ovo su samo neke od njih.

 

  • Ljudi koji imaju probleme s varenjem

 

Smokve su se u prošlosti često koristile kao narodni lek kod problema s varenjem ili zatvora, a nauka je dokazala da to nije slučajno. Ovo voće sadrži vlakna, koja poboljšavaju zdravlje probave tako što omekšavaju stolicu i čine je obilnijom, čime se ublažava zatvor. Takođe, smokve služe kao prebiotik, odnosno izvor hrane za dobre bakterije koje žive u našim crevima.

 

Smokve mogu da pomognu kod digestivnih tegoba
Smokve mogu da pomognu kod digestivnih tegobafoto: New Africa, Shutterstock

U istraživanjima vršenim nad životinjama otkriveno je da su ekstrakt smokve i pire od ove voćke pomogli da se ubrza kretanje hrane kroz digestivni trakt, smanjili zatvor i poboljšali simptome digestivnih poremećaja poput ulceroznog kolitisa, što je jedan od zaključaka i studije objavljene 2018. u medicinskom magazinu Journal of Ethnopharmacology.

 

  • Ljudi koji imaju kardiovaskularne probleme

 

Medicinski portal Healthline ističe da smokve mogu da pomognu u regulisanju krvnog pritiska i nivoa masnoće u krvi, što dalje poboljšava vaskularno zdravlje i smanjuje rizik za razvoj srčanih oboljenja.


Ipak, imajte u vidu da su u ovom polju nalazi istraživanja pomešani: dok su neke studije utvrdile da je ekstrakt smokve kod laboratorijskih pacova snizio pritisak onima koji su imali i normalan i povišen pritisak, 5-nedelja studija objavljena 2011. u listu Annals of Nutrition and Metabolism navodi da 14 suvih smokvi dnevno nije nikako uticalo na LDL (loši) holesterol pacijenata u poređenju s kontrolnom grupom.

 

Smokve možete iskoristiti u pripremi i slanih i slatkih jela, za voćnu salatu i kao zdravu grickalicu između obroka
Smokve možete iskoristiti u pripremi i slanih i slatkih jela, za voćnu salatu i kao zdravu grickalicu između obrokafoto: TanitaKo/Shutterstock
  • Ljudi koji imaju povišen šećer u krvi

 

Malo istraživanje enndokrinologa Univerzitetske bolnice u Madridu iz 1998. pokazalo je da pacijenti s dijabetesom tipa 1 koji su pili čaj od smokvinog lista uz doručak imaju manju potrebu za insulinom. U pitanju je, imajte u vidu, mala studija, u kojoj je učestvovalo samo desetoro ljudi, ali je dala vrlo zanimljiv rezultat: u mesecu u kom su pili ovaj čaj, njihove doze insulina su se smanjile za čak 12 posto.


To je podstaklo dalja istraživanja o efektu smokve na šećer u krvi, a 2019. godine je u listu Nutrients objavljena studija koja je otkrila da pića koja sadrže velike doze ekstrakta smokve imaju niži glikemijski indeks od napitaka bez njega. Zpog toga je zaključak stručnjaka bio da bi ova pića mogla da imaju povoljniji efekat na nivo šećera u krvi.

 

Međutim, budite vrlo oprezni – sam plod smokve ima više šećera, a suve smokve sadrže značajne količine šećera i mogu naglo da podignu nivo glukoze u krvi.

 

Dijabetičari moraju da budu oprezni - suve smokve mogu da podignu nivo šećera u krvi
Dijabetičari moraju da budu oprezni - suve smokve mogu da podignu nivo šećera u krvifoto: Eviart, Shutterstock

 

  • Ljudi koji imaju kožne probleme

 

Smokve bi, piše Healthline, mogle da budu od pomoći kod dermatoloških problema, posebno kod osoba koje imaju alergijski dermatitis, odnosno suvu kožu koja svrbi usled alergije.


Studija objavljena 2017. godine u medicinskom časopisu Complementary Therapies in Medicine, u kojoj je učestvovalo 45-oro dece, otkrila je da je krema napravljena od ekstrakta suve smokve koja se primenjivala dvaput dnevno tokom dve nedelje bila efikasnija u lečenju simptoma dermatitisa od hidrokortizonske kreme.


Pored toga, pokazalo se da kombinacija voćnih ekstrakata, uključući i ekstrakt smokve, ispoljava antioksidativne efekte na ćelije kože, smanjuje razgradnju kolagena i ublažava bore u epruveti i eksperimentima nad životinjama.

 

BONUS VIDEO

Kako da deca pojedu sve iz tanjira

 

makonda-tracker