Kad ga jednom probate recept ćete odmah zapisati u svoju svesku
Smokve su veoma zdravo voće, koje mnogi ljudi obožavaju. Osim u svežem obliku smokve se mogu osušiti i tako sačuvati, ali postoji još jedan, bolji način da ih ostavite za zimu.
Evo kako da napravite najukusniji slatko po receptu naših baka na kojem će vam ceo komšiluk zavideti.
Ovo je spisak sastojaka koji vam kako biste spremili slatko koji će moći da stoji na hladnom i nekoliko godina, a da se ne pokvari.
Sastojci:
- 1 kg smokava
- 850 g belog šećera
- nekoliko limunova
- 100 ml vode
Priprema:
Smokve operite i očistite od peteljki. Prepolovite ih i u dubokom loncu ih prelijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
Zatim ubacite šećer i dobro promešajte i ostavite da se kuva još oko 20 minuta.
Kada prođe i to vreme, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se hladi, tegle lepo operite i sterilišite, pa gotovo slatko od smokava sipajte u tegle.
Bonus video:
Recept za sladoled bez šećera