njami, ukusno!

Bez mnogo peripetija, smuti i prospi kolač u kom se uživa svim čulima: Recept za LAŽNE KNEDLE sa šljivama koji osvaja

0

Ukus je isti kao i kada pravite knedle sa šljivama, a po mišljenju ukućana možda i bolji 

foto: Marcus Z-pics/Shutterstock
foto: Marcus Z-pics/Shutterstock

Sočne plave šljive zauzele su svoje mesto na policama pijaca i supermarketa. Upravo sada je idealno vreme da pripremite ukusne poslastice sa ovim voćem i obradujete svoje ukućane.

 

Evo kako možete da napravite kolač sa šljivama koji je gotovo identičnog ukusa kao knedle sa šljivama, samo se brže i lakše pravi.

 

 

Pa da krenemo, evo šta je potrebno:


Prvi deo:

 

  • 350g prezli,
  • 100g šećera,
  • 2 kesice vanilin šećera,
  • 2 kašike cimeta,
  • 100ml ulja,


Drugi deo:

 

  • 1l mleka,
  • 160g griza (pšeničnog),
  • 150g šećera,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 2 kesice vanilin šećera ili malo arome vanile,
  • 90g maslaca/margarina,

 

  • 1kg šljiva

 

Ukusniji kolač sa šljivama odavno sigurno niste probali
Ukusniji kolač sa šljivama odavno sigurno niste probalifoto: Shutterstock


Postupak pripreme:


Pomešate sve sastojke za prvi deo. Sipate ne dno tepsije polovinu.
Griz zajedno sa šećerom skuvate sa 1l mleka. Na kraju dodajete prašak za pecivo i maslac u vreo fil. Sipate celu smesu preko.

 

Ređajte šljive isečene na pola pa pospite drugom polovinom prvog dela smese.

 

Pecite nekih 40 minuta na 200 stepeni, a onda smanjite malo jačinu i pecite još pola sata.


Najbolje je da se rerna skroz ohladi, kao i kolač, kako ne bi bio dekav. Isecite na kocke i uživajte u ovom sjajnom dezertu.

 

Bonus video:

 

Ideja za doručak koji svi obožavaju - jaja sa feta sirom 

 

 

makonda-tracker