Ukus je isti kao i kada pravite knedle sa šljivama, a po mišljenju ukućana možda i bolji
Sočne plave šljive zauzele su svoje mesto na policama pijaca i supermarketa. Upravo sada je idealno vreme da pripremite ukusne poslastice sa ovim voćem i obradujete svoje ukućane.
Evo kako možete da napravite kolač sa šljivama koji je gotovo identičnog ukusa kao knedle sa šljivama, samo se brže i lakše pravi.
Pa da krenemo, evo šta je potrebno:
Prvi deo:
- 350g prezli,
- 100g šećera,
- 2 kesice vanilin šećera,
- 2 kašike cimeta,
- 100ml ulja,
Drugi deo:
- 1l mleka,
- 160g griza (pšeničnog),
- 150g šećera,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 kesice vanilin šećera ili malo arome vanile,
- 90g maslaca/margarina,
- 1kg šljiva
Postupak pripreme:
Pomešate sve sastojke za prvi deo. Sipate ne dno tepsije polovinu.
Griz zajedno sa šećerom skuvate sa 1l mleka. Na kraju dodajete prašak za pecivo i maslac u vreo fil. Sipate celu smesu preko.
Ređajte šljive isečene na pola pa pospite drugom polovinom prvog dela smese.
Pecite nekih 40 minuta na 200 stepeni, a onda smanjite malo jačinu i pecite još pola sata.
Najbolje je da se rerna skroz ohladi, kao i kolač, kako ne bi bio dekav. Isecite na kocke i uživajte u ovom sjajnom dezertu.
Bonus video:
Ideja za doručak koji svi obožavaju - jaja sa feta sirom