Starinski kolač je uvek dobar izbor da se zasladite.
Zna se koji je omiljeni kolač ljubiteljima kokosa.
Čupavci se jednostavno pripremaju i iako je potrebno malo strpljenja, ukus koji dobijete na kraju je zaista božanstven i neponovljiv.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za umak:
- 350 ml mleka
- 100 g čokolade
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike šečera
- 150 g margarina
Za valjanje:
250-300 g kokosa
Priprema:
Odvojite belanca od žumanca, pa potom umutite belnca sa polovinom od napomenute količine šećera u čvrst sneg i ostavite sa strane.
Potom umutite i žumanca penasto sa preostalim šećerom i vanilinim šećerom.
Dodajte brašno i prašak za pecivo,a potom i mleko, pa umutite mikserom.
U to na kraju lagano umeštajte i sneg od belanca mešajući špatulom.
Smesu izlite u nauljen pleh, pa pecite 20 do 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada se prohladi, isecite na kocke željene veličine.
Potom napravite čokoladni preliv, tako što ćete izlomljenu čokoladu da stavite u šerpu sa mlekom, kakaom, šećer i margarinom i zagrevajte uz mešanje dok se ne rastopi.
Kada se malo prohladi, kocke valjajte u topli umak tako da se namoče sa svih strana, pa ih spuštajte u tanjir sa kokosom.
Čupavce stavite u frižider da se stegnu, a potom se i poslužite.
BONUS VIDEO
Recept za sladoled za decu bez šećera