neodoljiv je

Slatko od šljiva iz starog bakinog kuvara: Korak po korak, uspeva čak i početnicima! (VIDEO)

0

Ukusne šljive su preplavile pijace i sada je pravo vreme za prirpemu zimnice

foto: Shutterstock / Shaiith
foto: Shutterstock / Shaiith

Ukoliko volite domaći džem i nema vam ništa slađe nego kad cela kuća zamiriše na palačinke, a vi ih nafilujete ukusnim namazom o šljiva, onda ste na pravom mestu.

 

Bez obzira da li ste već pokušavali ili ste na početku kuvarske karijere, ne brinite, donosimo vam recept koji svima uspeva

 

Sve što treba da uradite je da pratite recept korak po korak. 

 

 

Potrebno je:

 

  • 3 kg šljiva
  • 3 kg šećera
  • 6 vanilih šećera
  • 2 limuntusa
  • 400 g gašenog kreča
  • 3 limuna

 

Šljive
foto: Shutterstock / pilipphoto

 

Priprema:

 

Kreč razmutiti u dve litre vode, pa dodati još još 2 litre i sve dobro izmešati. Ovako napravljena smesa treba da odstoji bar 3,4 sata, dok se u potpunosti suva materija ne slegne dole, a voda se odvoji gore. 

 

Uzmite šljive, operite i skinite im ljusku. 

 

U šerpu sipati 6 l vode i sipati 2 limuntusa. Potopite šljive i neka stoje oko sat vremena, a zatim ocedite vodu iz kreča, pa šljive koje ste izvadili iz limuntusa prelijte sa tom tečnošću. 

 

Džem od šljiva
foto: Shutterstock / Natalia Ruedisueli

Ostaviti da šljive odstoje još 1 sat u krečnoj vodi. Posle sat vremena procediti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.

 

U šerpu staviti šećer pa sipati oko litar vode i ušpinovati. Kad se šećer ušpinuje dodati šljive i vanilin šećer. Limun isecite ka kolutove, pa i njega spustite u vodu.  Kuvati oko 30 minuta dok se ne zgusne.

 

Nakon što je gotovo sipajte u tegle i ostavite u ostavu. 

 

 

makonda-tracker