Prema preporuci doktora, ove namirnice možete uvrstiti u jutarnje obroke radi zdrave ishrane i regulisanje šećera u krvi
Od vlakana do proteina, skriveni nutrijenti u hrani mogu pomoći u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Dijabetes može dovesti do povišenja šećera u krvi do opasnog nivoa ako se ne pridržavamo odgovarajuće ishrane.
Ako živite s ovim stanjem, možete iskusiti visoku glukozu ujutru, a kako objašnjava Majo klinika, to se često dešava između 4h i 8h ujutru, ali nije tačno jasan uzrok zbog kog se to događa baš tad.
Ipak, preporučljivo je povesti računa o ishrani i inkorporirati namirnice koje mogu prijati vašem organizmu i održavati balans šećera u krvi.
Doktor Suni Patel je otkrio kojih pet doručaka je preporučljivo konzumirati da biste održali zdrav nivo šećera u krvi, piše Ekspres.
- Hrana bogata vlaknima
Ako jedete dovoljno vlakana, to usporava varenje i apsorpciju ugljenih hidrata, što vodi do postepenog otpuštanja glukoze u krvotok, objasnio je doktor. Dakle, takva hrana ne povišava nivo šećera u krvi i pomaže njegovom regulisanju.
Neke od preporučljivih namirnica doktora Patela jesu žitarice sa celim zrnom, poput ovsa, hleb od celog zrna, povrće, orašasti plodovi...
- Hrana bogata proteinima
Proteini mogu da vam pomognu u stabilizovanju nivoa šećera u krvi tako što smanjuju uticaj ugljenih hidrata na glukozu. Vašem telu treba duže vremena da svari makronutrijente, što usporava apsorpciju šećera od strane digestivnog trakta. Kako navodi doktor Patel, to stimuliše otpuštanje hormona koji utiču na sitost, što je prevencija za prejedanje i pomaže regulisanju nivoa šećera u krvi.
On preporučuje jaja, grčki jogurt, sitni kotidž sir u rutini doručka.
- Zdrave masti
Ubacivanjem zdravih masti u doručak može pomoći usporavanju varenja i otpuštanja šećera u krvotok. Slično proteinima, zdrave masti čine da se osećate sitima i to smanjuje šansu za prejedanje.
Doktor Patel preporučuje avokado, orašaste plodove i maslinovo ulje.
- Povrće bez skroba
Bogato nutrijentima i vlaknima, ovde spada spanać, kelj, brokoli, paprike i paradajz; imaju nizak udeo ugljenih hidrata i kalorija, a visok sadržaj vlakana može usporiti varenje i stabilizovati šećer u krvi.
- Voće s niskim glikemijskim indeksom
Ovde doktor Patel preporučuje bobičasto voće, jabuke, kruške i citruse jer otpuštaju sporije šećer u krvotok, a šećer u krvi će se povećavati postepeno, ne naglo.
Bonus video
Prvi znakovi dijabetesa