Savršeno ide uz prvu jutranju šoljicu kafe ili kao slatkiš nakon ručka
Miris sveže ispečenih vanilica je nešto što budi najlepše uspomene u mnogim ljudima. I kada ničega drugog nije bilo na porodičnoj trpezi naše bake bi se snašle za toliko da naprave neki slatki zalogajčić kojim bi počastile goste, ali i ukućane.
Jedan takav, sačuvan od zaborava, podelila je sa nama mama Goca kako bismo ga mi preneli nekim budućim generacijama.
Pa da krenemo, evo šta je potrebno za najukusnije starinske vanilice sa džemom
- 1/2 kg masti
- 8 kašika šećera
- 1 kiselo mleko
- 3 žumanceta
- 1 prašak za pecivo
- malo rendane kore od limuna
- 1 kg brašna
- malo prah šećera (za dekoraciju)
Priprema:
Sve sastojke pomešati u jednoj posudi, pa rukama dobro umestiti testo da bude srednje tvrdo. Potom na ranoj površini koju ste namazali brašnom dobro rastanjite tako da dobijete testo debljine prsta.
Zatim malom čašom ili modlom za vanilice vaditi kolutiće i ređati na pleh koji je namazan mašću i brašnom.
Staviti da se peče oko 15 minuta, a onda izvaditi i spajati ih džemom od kajsija.
Uvaljati u prah šećer i uživati u njihovom savršenom ukusu.
Bonus video:
Volite li palačinke s jagodama?