Koliko puta ste pomislili da napravite krofne ili mekike, ali niste imali dobar recept? Sigurno stotinu puta!
Ako i vi za svako pecivo koje želite da umesite tražite poseban recept imamo lepe vesti za vas. Od sada više ne morate da tragate za receptima za krofne, kiflice, pogače... Imamo recept za testo od kojeg se može praviti doslovno - sve.
Ono je idealno za picu, mekike, krofne, pogače, pa čak i hleb.
Umesti ga, ako vam nije potrebna cela smesa otkinite deo, ostatak stavite u frižider i iskoristite u danima koji su pred vama. Biće mekano kao prvog dana kada ste ga umesili.
Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 250 dcl mleka
- 1 kockica (50 g) svežeg kvasca
- 2 čaše jogurta
- 3 jaja
- 2 šoljice ulja
Priprema:
U posudu sipajte sve suve sastojke osim šećera. Mleko malo ugrejte pa u njemu razmutite malo šećera i promešajte da zapeni. Kada kvasac krene da raste sipajte ga u brašno, dodajte jaja, jogurt i ulje i zamesite testo.
Uzmite kesu i namažite je uljem, pa testo stavite u kesu. Kesu sa testom stavite u dublji sud, poklopite i stavite u frižider da stoji najmanje 7 sati.
Nakon toga izvadite, otkinite parče koje vam treba tog trenutka za pripremu bilo čega, kiflica, pice, mekika, a ostatak ostavite u frižider i iskoristite kada vam treba.
Ovako umešeno testo može da stoji u frižideru do 7 dana.
Bonus video:
Kako se prave lazanje u jednoj posudi?