nije vam na kraj pameti

Ni infekcija ni loša higijena: SVRAB VAGINE često se javlja iz ovog razloga, a nikad ga se ne biste setile

Ukoliko osećate neprijatan svrab u urogenitalnoj regiji, ne prenagljujte sa zaključcima da imate ozbiljan problem. Simptoma se ponekad možete rešiti na iznenađujuće jednostavan način!

svrab u predelu vagine može biti izazvan nečim neočekivanimfoto: Siriluk ok/Shutterstock

Kada se tokom leta javi svrab u predelu genitalija, obično najpre posumnjamo kandidijazu, i to s razlogom. Kandida, koja normalno postoji u ljudskom organizmu prekomerno se širi u vlažnoj sredini, a znojenje i boravak na bazenu mogu da podstaknu njen ubrzan razvoj.


Postoji mnogo uzroka vaginalnog svraba, ali ne treba uvek sumnjati na najgore jer izazivač ovog simptoma može biti nešto sasvim bezazleno i pomalo iznenađujuće.


U pitanju je toalet-papir!

 

  • Zašto vagina svrbi?


Koža oko vašeg vaginalnog otvora je prilično osetljiva, pa ju je vrlo lako nadražiti i izazvati tzv. vulvovaginitis. Kako je pisao američki Glamour, procenjuje se da će polovina žena starijih od 24 godine makar jednom u životu doživeti ovakvu iritaciju.


Standardni simptomi su oticanje i suvoća vagine, ekstremni svrab i bol tokom odnosa, a posebno je problematično to što je nekad teško pronaći uzrok ovog stanja.

svrab vagine čest je simptom gljivične infekcije, ali to nije jedini uzrokfoto: Doucefleur/Shutterstock

Vulvovaginitis može biti posledica bakterijske, virusne ili gljivične infekcije, kontakne iritacije ili alergije. Da ne biste žurili s upotrebom lekova koji vam možda nisu potrebni, najpre pokušajte da eliminišete faktore koje možete i obratite pažnju da li se simptomi povlače.


To može biti izbacivanje određenih proizvoda iz upotrebe ili, iznenađujuće često, menjanje toalet-papira.

 

  • Kako toalet-papir može negativno da utiče na vaginu?


Studija objavljena 2010. godine u medicinskom magazinu Canadian Family Physician pokazala da je da papir i te kako može negativno da se odrazi na stanje vulve. U njoj je otkriveno da su neki od aditiva koji se koriste pri izgradi toalet-papira (uključujući formaldehid, lanolin i benzokain) doveli do hronične iritacije vulve kod najvećeg broja pacijentkinja.

 

varb vagine je simptom vulvovaginitisafoto: Farknot Architect/Shutterstock

Zbog toga je tim koji stoji iza ovog istraživanja posavetovao žene koje imaju problem s iritacijama vagine da koriste minimalno obrađen papir i onaj koji nije izbeljen ili makar izbeljivanje izvršeno bez hlora.


Ovo je jednostavan, jeftin i neinvazivan način da se reši problem – navodi se u zaključku studije, a naučnici su dodali da bi proizvođači toalet-papir ai drugih prozivoda za ličnu higijenu trebalo jasno da istaknu sve sastojke i hemikalije koje su upotrebljene prilikom proizvodnje.

 

BONUS VIDEO Detoks za vaginu