Ove krofne su mekane kao duša
Kada jednom probate pečene krofne iz rerne, bez kapi ulja, promenićete potpuno pogled na priremanje ove ukusne poslastice.
Krofne ne moraju da se prže u dubokom ulju, ne moraju da budu masne i nezdrave. One mogu da se pripreme i na potpuno drugačiji način, tako da budu ukusne, vazdušaste i bez masnoće.
Ukoliko želite da probate ovakvu verziju krofni pogledajte u nastavku šta vam je potrebno, kao i sam postupak pripreme.
Sastojci:
1,5 dl jogurta
20 g svežeg kvasca
75 gršećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75 g otopljenog maslaca ili margarina
oko 450 g oštrog brašna
Još:
oko 50 g istopljenog maslaca
kristal šećer
Priprema:
Kvasac stavute u toplu vodu i dodajte mu malo šećera kako bi se rastopio i krenuo da fermentiše. Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Mesite rukama testo sve dok ne dobijete glatku masu koja se ne lepi za ruke. Ostavite ga da naraste.
Nakon nekih pola sata, testo prebacite na radnu površinu i razoklagijajte. Čašom ili modlom za krofne vadite kolutove i ređajte da pleh koji ste prehtodno obložili pek papirom.
Krofne ostaviti da narastu duplo. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene. Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer. Najbolje su kada su tople.