Od testa može da se napravi svašta, a ovakve kroasane još uvek niste probali.
Ukusni kroasani mogu da se prave na više načina, a mi ćemo vam pokazati najukusniji i najpopularniji recept koji će vaši ukućani obožavati.
Svako dete voli kroasane, bilo da su slani ili slatki, pa ako vam ponestaje ideja za doručak ili večeru koja će biti ukusna i sledećeg dana, ovo je pun pogodak za vas.
Sastojci:
- 600 g brašna tip 400
- 2 dl mlakog mleka
- 150 ml jogurta
- 30 g svežeg kvasca
- 1 puna kašika šećera
- 1 kasicica soli
- 50 ml ulje
- 1 žumance
- 200 g margarina ili putera
Za premazivanje:
- 1 belance umućeno
Priprema:
- Pomešajte kvasac i šećer u mlakom mleku i ostavite oko deset minuta da stoji. Žumance, jogurt, so i ulje stavite u jednu posudu , pomešajte, a potom dodajte aktiviran kvasac u mleku.
- Postepeno u smesu dodajte brašno, pa kad umesite testo, ostavite ga da odmori. Nakon toga, ponovo premesite i ostavite da naraste duplo. Testo podelite na dva jednaka dela, a onda te delove izdelite na pet jednakih. Napravite loptice i ostavite oko 15 minuta.
- Oklagijom rastanjite svaku lopticu, pa na prve četiri izrendajte margarin, a na petu ne. Stavite ih u frižider i isto uradite sa ostalim lopticama.
- Potom razvucite na što tanje i isecite na jednake trouglove. Na svaki trouglić staviti ono čime želite da punite i rolajte. Postupak ponovite sa svakim delom.
- Ostavite oko pola sata da naraste dok stoji u plehu, premažite ih belancetom. a potom pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.
( Glossy )