Brzi i starinski recept za lenju pitu s jabukama
Lenja pita s voćem je uvek savršen izbor da zasladite i oduševite svoju porodicu, nenadane goste ili samo sebe, što da ne. Od ovog starinskog recepta zamirisaće cela kuća, a pravi se ultrajednostavno i brzo, od sastojaka koje verovatno već imate u kući.
Što se tiče samog šećera u piti, slobodno po ukusu dodajte više ili manje šećera, u zavisnosti od toga kako volite.
Pečenu pitu možete posuti prah šećerom, a idealna je kada se jede sa sladoledom od vanile!
Sastojci:
- kilogram jabuka
- 1 čaša jogurta
- 2 jajeta
- čaša šećera + 3 kašike šećera za fil od jabuka
- pola čaše ulja
- 2 do 2 i po čaše brašna
- korica jednog limuna
- kesica praška za pecivo
- cimet
Priprema:
Jabuke prvo oljuštite (opciono), a izrendajte. Ubacite ih u tiganj i malo prodinstajte na niskoj temperaturi. Dodajte oko 3 kašike šećera (ako želite slađe, vi pojačajte količinu). Dodajte i cimeta po ukusu i promešajte.
Dva jajeta izlupajte, pa dodajte čašu šećera (ili manje, ako ne želite previše šećera), pa zatim i kesicu vanilin-šećera. Umutite.
Dodajte čašu jogurta (ili mleka), zatim i pola čaše ulja, pa dve čaše brašna (može i dve i po, procenite u odnosu na gustinu testa), pa kesicu praška za pecivo. Dok dodajete sastojke, postepeno mutite. Narendajte koricu opranog limuna u testo.
Pleh nauljite i pobrašnite, pa sipajte polovinu smese za testo i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Kad se uhvati korica, rasporedite fil od jabuka, pa ostatak smese za testo. Vratite u rernu na 180 stepeni na otprilike dvadeset minuta do pola sata, u zavisnosti od jačine rerne, dok se ne zapeče i korica porumeni.