Slastan kolač od jabuka i cimeta koji se priprema na brzinu, direktno iz bakinog kuvara
Iako na prvi pogled deluje komplikovano i dugotrajno, ova poslastica se priprema tako brzo i jednostavno da opravdano nosi naziv lenja pita.
U pitanju je domaći slatkiš sa jabukama i cimetom koji je generacijama obožavan na našim prostorima, a svima uspeva!
Sastojci
Za kore:
- 2 cela jajeta
- pola kilograma brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 250 grama margarina
- 250 grama šećera
- sok od pola limuna
Za fil:
- 1 kg kiselkastih jabuka
- 1 kašika cimeta u prahu
- 3-4 kašike mlevenog keksa ili griza
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema
Najpre se pravi fil. Oljuštite i dobro izrendajte jabuke, pa iscedite dok iz njih. Dinstajte u dubljem tiganju nekoliko minuta, pa kad se prohadi, dodajte cimet i mleveni keks ili griz, koji će "povući" višak soka iz jabuka.
Ako želite, možete dodati mlevene orahe, suvo grožđe i sl.
U dubljoj činiji pomešajte margarin na sobnoj temperaturi, šećer, jaja i sok od limuna, pa sve dobro umutite mikserom. Zatim dodajte brašno, koje je prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa zamesite rukom.
Testo zatim podelite na dva dela i rastanjite na dve kore. Savetujemo da donju koru razvučete oklagijom direktno u posudi za pečenje. Preko nje, poređajte fil i izravnajte ga, pa poklopite gornjom korom.
Pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 stepeni i peći dok kora lepo ne porumeni. Tada izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.
Zatim iseći na kocke, pa posuti šećerom u prahu.