prste da poližete!

Jugoslovenke bez nje nisu služile kafu: Najlenja LENJA PITA na svetu je i NAJSOČNIJA (RECEPT)

0

Slastan kolač od jabuka i cimeta koji se priprema na brzinu, direktno iz bakinog kuvara

foto: MoDaVi Art/Shutterstock
foto: MoDaVi Art/Shutterstock

Iako na prvi pogled deluje komplikovano i dugotrajno, ova poslastica se priprema tako brzo i jednostavno da opravdano nosi naziv lenja pita.

 

U pitanju je domaći slatkiš sa jabukama i cimetom koji je generacijama obožavan na našim prostorima, a svima uspeva!

 

Sastojci


Za kore:

 

  • 2 cela jajeta
  • pola kilograma brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 250 grama margarina
  • 250 grama šećera
  • sok od pola limuna

 

Za fil:

 

  • 1 kg kiselkastih jabuka
  • 1 kašika cimeta u prahu
  • 3-4 kašike mlevenog keksa ili griza

 

Za posipanje:

 

  • šećer u prahu

 

Priprema


Najpre se pravi fil. Oljuštite i dobro izrendajte jabuke, pa iscedite dok iz njih. Dinstajte u dubljem tiganju nekoliko minuta, pa kad se prohadi, dodajte cimet i mleveni keks ili griz, koji će "povući" višak soka iz jabuka.

 

rendana jabuka
rendana jabukafoto: yingko/Shutterstock

Ako želite, možete dodati mlevene orahe, suvo grožđe i sl.

 

U dubljoj činiji pomešajte margarin na sobnoj temperaturi, šećer, jaja i sok od limuna, pa sve dobro umutite mikserom. Zatim dodajte brašno, koje je prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa zamesite rukom.


Testo zatim podelite na dva dela i rastanjite na dve kore. Savetujemo da donju koru razvučete oklagijom direktno u posudi za pečenje. Preko nje, poređajte fil i izravnajte ga, pa poklopite gornjom korom.


Pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 stepeni i peći dok kora lepo ne porumeni. Tada izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.


Zatim iseći na kocke, pa posuti šećerom u prahu.

 

 

makonda-tracker