idealna uz jogurt

5 minuta posla, mnogo sočnih zalogaja: Izdašna pita GIBANICA, slasna gužvara sa sirom po starom receptu

0

Predstavljamo vam najbrži i najjednostavniji način da napravite bogatu i zasitnu srpsku pitu s mrvljenim sirom

Sočna pita gužvara sa sirom i jajima
Sočna pita gužvara sa sirom i jajimafoto: Edith Frincu, Shutterstock

 

Kada je reč o pitama, malo koja može da se poredi s najobičnijom i najbržom za pripremu – supersočnom gibanicom od gotovih kora.

 

U zavisnosti od toga kakvu teksturu želite da postignete, iscepkajte kore manje ili više, a obavezno ih dobro natopite filom.

 

Takođe, budite oprezni sa solju, jer može biti preslana gužvara ako je i sir slan, a sve završite šakom zdravog zrnevlja.

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu
  • 4 cela jajeta
  • 180 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 300 grama mrvljenog sira
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • soli po ukusu (u zavisnosti od toga koliko je slan sir)
  • susam i kim za posipanje


Priprema

 

  1. Dobro umutiti jaja, pa im dodati ulja i jogurt.
  2. Promešati, pa ubaciti mrvljeni sir, so i prašak za pecivo, pa ponovo mešati dok se lepo ne sjedini.
  3. Kore iscepkati koliko želite, pa umakati u ovu smesu.
  4. Nakon umakanja, ređati dobro nakvašene kore po podmazanom (ili obloženom pek-papirom) plehu.
  5. Ako vam ostane fila, prelijte preko pite, pa pospite susamom i kimom.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobije finu zlatnu boju.

 

makonda-tracker