Predstavljamo vam najbrži i najjednostavniji način da napravite bogatu i zasitnu srpsku pitu s mrvljenim sirom
Kada je reč o pitama, malo koja može da se poredi s najobičnijom i najbržom za pripremu – supersočnom gibanicom od gotovih kora.
U zavisnosti od toga kakvu teksturu želite da postignete, iscepkajte kore manje ili više, a obavezno ih dobro natopite filom.
Takođe, budite oprezni sa solju, jer može biti preslana gužvara ako je i sir slan, a sve završite šakom zdravog zrnevlja.
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora za pitu
- 4 cela jajeta
- 180 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 300 grama mrvljenog sira
- 1 kašičica praška za pecivo
- soli po ukusu (u zavisnosti od toga koliko je slan sir)
- susam i kim za posipanje
Priprema
- Dobro umutiti jaja, pa im dodati ulja i jogurt.
- Promešati, pa ubaciti mrvljeni sir, so i prašak za pecivo, pa ponovo mešati dok se lepo ne sjedini.
- Kore iscepkati koliko želite, pa umakati u ovu smesu.
- Nakon umakanja, ređati dobro nakvašene kore po podmazanom (ili obloženom pek-papirom) plehu.
- Ako vam ostane fila, prelijte preko pite, pa pospite susamom i kimom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobije finu zlatnu boju.
( Glossy )