Izdašna i vrlo ukusna pita ne zahteva mnogo sastojaka, a ako probajte ovaj recept – nije vam potrebna ni rerna!
Ukoliko spadate u ljubitelje domaćih pita, ovaj recept će vam se sigurno dopasti!
Gotovo je istog ukusa kao bilo koja obična pita, s tim što se ova ne priprema u rerni, a nećete utrošiti ni čitavo pakovanje kora u njenu pripremu.
Vrlo je ukusna zahvaljujući siru i mladom luku, a priprema je i zabavna, i brza, i jednostavna.
Sastojci:
- oko 100 ml vode
- na vrh kašičice soli
- 150 grama brašna + još 1/4 šolje brašna
- 5-6 peruški mladog luka
- 50 grama rendanog kačkavalja
- prstohvat sode bikarbone
- 1/4 šolje gustina
- 20 grama putera
Priprema
- Sipajte u činiju vodu, dodajte so, pa to razmutite.
- Potom dodajte brašno, dobro promešajte, pa zamesite rukom dok ne dobijete fino i glatko testo. Oblikujte loptu, pa osstavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta.
- Zatim presecite loptu testa na četiri dela.
- Svaki od delova premesite oblikujući nove lopte, pa ponovo poklopite.
- Sitno iseckajte peruške mladog luka, pa pospite prstohvatom sode bikarbone.
- Pomešajte u jednoj posudi 1/4 šolje brašna (oko 30-40 grama) i 1/4 šolje gustina, pa promešajte i time pobrašnite radnu površinu.
- Prebacite loptice testa i razvucite oklagijom u veći krug, dok ne bude svaki prečnika oko 18 cm i ne budu tanki kao kore za pitu.
- Otopite puter, pa njime premažite sve kore.
- Jednu po jednu posipajte kačkavaljem i seckanim peruškama, pa motajte kore po želji, najbolje u obliku pisma.
- Pržite u podmazanom tiganju na srednjoj temperaturi oko dva minuta, pa okrenite i pržite još dva minuta.
Pogledajte pripremu.
( Glossy )