Umesto da dan počnete teškim jelom s mnogo brašna, postoji daleko zdravija i još ukusnija varijanta letnje pite
Pita od kora ili pšeničnog brašna svakako je neodoljiva, ali u letnjim danima obično biramo nešto laganije.
Varijanta s tikvicama u testu odlična je alternativa, a pripremite je na ovaj način i vraćaćete joj se mesecima.
Da sve bude još bolje, pita se umuti za samo nekoliko minuta, a onda vam ostaje samo da sačekate da se ispeče i uživate u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 3 tikvice srednje veličine
- 2 cela jajeta
- 2 kašike brašna
- 80 ml ulja
- 200 ml kefira
- 10 g praška za pecivo
- so i biber po ukusu
- seckani kačkavalj po ukusu
- po želji možete dodati začinsko bilje: mirođiju, peršun, origano, vlašac...
Priprema
- Očistite i sitno iseckajte tikvice na kockice, pa ih u činiji pomešjate s jajima, kefirom i uljem.
- Potorm dodajte brašno i prašak za pecivo, sve dobro promešajte i ubacite začinsko bilje po želji.
- Kada sve dobro sjedinite, sipajte u podmazanu ili pek-papirom obloženu tepsiju, pa pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C.
- Potom pospite rendanim sirom, pa pecite još pet minuta.
( Glossy )