Štrudla sa makom će zasladiti vaša nepca.
Štrudla je vrsta slojevitog peciva sa punjenjem koje je obično slatko, ai postoje one i sa slanim nadevima.
Postala je popularna u 18. veku širom Habzburškog carstva.
Ona je deo prvenstveno nemačke i austrijske kuhinje, ali je česta i u kuhinja srednje Evrope.
U našoj zemlji, najpopularnija je u Vojvodini, mada se štrudla pravi i u ostalim delovima Srbije.
Ukoliko i vi volite štrudle, ovog puta vam predstavljamo recept za štrudlu sa makom koju ćete relativno lako pripremiti, a u njenom ukusu ćete uživati dugo.
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml mleka
- 500 g brašna
- pola pakovanja svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- 60 g masti
Za fil:
- 125 ml mleka
- 300 g mlevenog maka
- 200 g šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Zagrejte mleko, pa sklonite posudu sa ringle i dodajte šećer, kvasac, malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi umutite žumanca i dodajte ih prvoj posudi.
Promeštajte i sipajte u činiju u koju ste prethodno sipali brašno i so.
Umesite testo, pa ga stavite na radnu površinu da narasta dok vi pripremite fil.
Fil ćete pripremiti tako što ćete staviti mleko da provri, pa dodati mleveni mak i šećer.
Kad zakuvate fil, sklonite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
Dok se fil hladi, testo podelite na tri dela, pa svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik.
Premažite testo mašću ili puterom, pa stavite fil i urolajte u rolat.
Poređajte štrudle u nauljeni pleh, pa svaku premažite umućenim jajetom.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene što je otprilike 20 minuta.