Iako se štrudle najčešće prave slatke, mogu da budu veoma ukusne i slane.
Sastojci:
- Oko pola kilograma brašna
- 20 grama kvasca
- 200 mililitara jogurta
- 100 mililitara mlake vode
- Kašičica šećera
- Kašičica soli
- Dva jaja
- 200 grama šunke
- 300 grama sitnog sira
- Susam za posipanje
- Ulje
Priprema:
U posudu najpre pomešajte kvasac i mlaku vodu, kašičicu brašna i izmešajte. Zatim u to dodajte jedno jaje i umutite ručno, pa dodajte oko 250-300 grama brašna i so. Sve dobro izmešajte, pa dodajte jogurt i puter isečene na listiće. Ponovo mešajte, dodajte ostatak brašna i zamesite testo, sve dok ne prestane da bude lepljivo.
U posudu stavite malo ulja, zatim u nju stavite testo i ostavite da naraste oko sat vremena.
Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Na pobrašnjenu površinu stavite testo i zamesite ga, podelite na dva dela, pa prvo razvucite jedan, na njega nanesite sitni sir, pa poređajte šunku. Urolajte testo i prebacite u podmazan pleh. Isto ponovite i sa drugim delom testa – razvucite, rasporedite sir i šunku, stavite u pleh.
U posudi umutite jedno jaje, premažite testo odozgo i pospite susamom. Pecite oko pola sata ili dok testo ne dobije braonkastu boju.