Popularne štrudlice su generacijama omiljeni kolač, a uz pomoć ovog recepta napravićete ih duplo lakše.
Štrudlice obožavaju i deca i odrasli, oni su idealan slatkiš posle ručka, ali i užina koja će vas zasititi.
Mnogi beže od pravljenja ovog kolača upravo zbog komplikovanog načina spremanja, međutim, kada se malo bolje uputite, pronaći ćete i jednostavnije recepte za ovu predivnu poslasticu.
Sastojci:
Za koru:
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 20 g kvasca
- oko 400 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 1 žumance
- 1 dl ulja
- 1 kašičica šećera
Za nadev:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- Za premazivanje:
- 1 umućeno belance
Za posipanje:
- po ukusu šećera u prahu
Priprema:
Zagrejte mleko i u mlako stavite kvasac, šećer i kašičicu brašna, pa ostavite deset minuta da odstoji. Zatim dodajte jogurt, ulje, žumance i prstohvat soli.
Sve pomešajte i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko i meko testo, pa ga ostavite da naraste. Gotovo testo podelite na dva dela i razvijte u što tanji pravougaonik.
Mlevene orahe i šećer pomešajte i polovinu nanesite na prvu koru, pritisnite rukama, pa urolajte. Postupak ponovite i za drugu koru.
Svaki rolat isecite na manje štrudlice i ređajte u pleh obložen pek papirom. Svaku štrudlicu premažite umućenim belancem i odmah pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, a gotove štrudlice uvaljajte u prah šećer.