Mleveni keks daje joj zanimljiviju teksturu, a najbolje od svega je što se pravi za tren oka
Ako volite laganije slatkiše, bez čokolade i s voćem kao glavnim sastojkom, ova zanimljiva prolećna štrudla pravi je dezert za vas!
Umesto pripremanja kore, za nju se koristi lisnato testo, ukus je vrlo interesantan i prijatan, a slobodno možete da smanjite i količinu šećera ako vam je 200 grama previše — ostaće dovoljno slatka.
Obično se koristi puding od vanile zbog njegove neutralnosti, ali uz šumsko voće će odlično ići i puding od jagode, a po želji možete dodati i trunčicu kakaoa ili cimeta.
Sav posao koji je na vama završićete za manje od 20 minuta, a onda ostaje samo da čekate da se štrudlica ispeče i uživate u njenom ukusu...
Sastojci:
- 2 kore lisnatog testa
- 400 grama šumskog voća
- 200 grama šećera
- 2 kesice vanilin-šećera
- 200 mililitara vode
- 2 kesice pudinga od vanile
- dve šolje mlevenog ili sitno drobljenog keksa
- rendana kora limuna
- kesica šlaga
Priprema
Šumsko voće stavite u šerpu, dodajte mu šećer i vanilin-šećer, pa prelijte vodom, dobro promešajte i stavite da se kuva.
Nakon što se šećer istopi, izvadite voće iz vode, pa u dobijeni sirup sipajte puding (prethodno razmućen uz tri kašike vode). Kuvajte koji minut na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Sklonite i stavite da se hladi.
Odvojte polovinu ove smese, pa time premažite jednu koru lisnatog testa.
Zatim pospite šoljom mlevenog ili sitno drobljenog keksa, pa preko poređajte polovinu šumskog voća i pospite vanilin-šećerom i rendanom korom limuna. Umotajte u štrudlu i stavite na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje.
Isto ponovite s drugom korom i drugom polovinom sastojaka.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ne kraće od pola sata.
Kad se štrudla ohladi, premažite je šlagom, pa pospite mlevenim keksom. Stavite u frižider.