tako slasna

Zaslađuje, rashlađuje i miluje nepca: Najmekanija štrudla od vanile i šumskog voća koju ćete pripremiti za 20 minuta

0

Mleveni keks daje joj zanimljiviju teksturu, a najbolje od svega je što se pravi za tren oka

foto: Alena_Kutsenko/Shutterstock
foto: Alena_Kutsenko/Shutterstock

Ako volite laganije slatkiše, bez čokolade i s voćem kao glavnim sastojkom, ova zanimljiva prolećna štrudla pravi je dezert za vas!


Umesto pripremanja kore, za nju se koristi lisnato testo, ukus je vrlo interesantan i prijatan, a slobodno možete da smanjite i količinu šećera ako vam je 200 grama previše — ostaće dovoljno slatka.

 

Obično se koristi puding od vanile zbog njegove neutralnosti, ali uz šumsko voće će odlično ići i puding od jagode, a po želji možete dodati i trunčicu kakaoa ili cimeta.

 

Sav posao koji je na vama završićete za manje od 20 minuta, a onda ostaje samo da čekate da se štrudlica ispeče i uživate u njenom ukusu...

 

Sastojci:

 

  • 2 kore lisnatog testa
  • 400 grama šumskog voća
  • 200 grama šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 200 mililitara vode
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • dve šolje mlevenog ili sitno drobljenog keksa
  • rendana kora limuna
  • kesica šlaga

 

Priprema


Šumsko voće stavite u šerpu, dodajte mu šećer i vanilin-šećer, pa prelijte vodom, dobro promešajte i stavite da se kuva.


Nakon što se šećer istopi, izvadite voće iz vode, pa u dobijeni sirup sipajte puding (prethodno razmućen uz tri kašike vode). Kuvajte koji minut na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Sklonite i stavite da se hladi.


Odvojte polovinu ove smese, pa time premažite jednu koru lisnatog testa.

 

Zatim pospite šoljom mlevenog ili sitno drobljenog keksa, pa preko poređajte polovinu šumskog voća i pospite vanilin-šećerom i rendanom korom limuna. Umotajte u štrudlu i stavite na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje.
Isto ponovite s drugom korom i drugom polovinom sastojaka.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, ne kraće od pola sata.


Kad se štrudla ohladi, premažite je šlagom, pa pospite mlevenim keksom. Stavite u frižider.

 

 

makonda-tracker