jedan je posebno važan

Ručak koji će obožavati svi ukućani: Recept za najukusniji domaći FALAFEL + 5 saveta kako da bude HRSKAV i MEKAN

Falafel je veoma jednostavno napraviti, ali morate da ispoštujete određena pravila ako želite da bude obrok koji ćete pamtiti

Za falafel nikad ne koristite konzervirane ili kuvane leblebije.foto: Shutterstock/Dmitrii Ivanov

Falafel je popularna bliskoistočna "brza hrana" napravljena od mešavine leblebija, svežeg bilja i začina koji se formiraju u male pljeskavice ili kuglice.

 

Smatra se da je falafel nastao u Egiptu dok su koptski hrišćani tražili zamenu za meso tokom dugih sezona posta. Takođe je postala popularna veganska hrana u Egiptu i širom Bliskog istoka.

 

Falafel je i dalje svakodnevna hrana ljudi u Egiptu i možete ga pronaći kod uličnih prodavaca u skoro svakom kraju. Često se servira u obliku sendviča sa izdašnom sosu tahinija i gomilom mediteranske salate, zajedno sa kriškama pečenog ili prženog patlidžana.

 

Ovo vegansko jelo je napravljeno od jednostavnih, svakodnevnih sastojaka i nećete verovati koliko je lako. 

 

Prvi savet: Pre svega je bitno da znate da nikako ne treba da koristite konzervirane ili kuvane leblebije, jer će učiniti smesu vlažnom, pa će se raspadati prilikom prženja.

 

Sastojci: 

 

  • 2 šolje leblebija
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja svežih listova peršuna, uklonjenih stabljika
  • 3/4 šolje svežeg lišća korijandera, uklonjenih stabljika
  • 1/2 šolje svežeg mirođije, uklonjenih stabljika
  • 1 mali crni luk, isečen na četvrtine
  • 7-8 čena belog luka, oljušćenog
  • So po ukusu
  • 1 kašika mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 1 kašičica kajen paprike, po želji
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike tostiranih semenki susama
  • Ulje za prženje
  • tahini

 

Priprema:

 

Drugi savet: Dan pre potopiti leblebije i 1/2 kašičice sode bikarbone u vodi, tek toliko da prekrije leblebiju. Neka odstoje preko noći, 18 sati i duže.

 

Pre nego što počnete da spremate falafel, ocedite leblebije i osušite ih.

 

U blender stavite leblebije, začinsko bilje, luk, beli luk i začine, pa izblendajte dok se sve ne sjedini.

 

Prebacite mešavitu falafela u posudu i pokrijte. 

 

Treći savet: Ostavite u frižideru 1 sat ili preko cele noći.

 

Četvrti savet: Neposredno pre prženja, dodajte prašak za pecivo i susam u smesu za falafel i promešajte kašikom.

 

Pokupite kašikom smesu za falafel i formirajte pljeskavice ili kuglice.

 

Peti saveti: Biće vam lakše da vam ruke budu mokre dok pravite falafel.

 

Potom u dubokom, vrelom ulju pržiti falafel 3 do 5 minuta dok ne postanu hrskave i srednje braon boje. 

 

Izbegavajte da stavite previše falafela u tiganj, da se ne bi zgnječili.

 

Priženi falafel staviti na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi upili višak ulja.