osvaja ukusom

Starinska poslastica od samo 1 jajeta: Izdašna TOČAK TORTA je savršen izbor za novogodišnju noć (RECEPT)

Ukoliko volite kremaste i jednostavne recepte ovo je savršen izbor za vas

foto: Shutterstock

Starinske torte su po mišljenju mnogih domaćica baš one koje i jesu najukusnije i najlepše. One se prave najčešće brzo, a sastojke često već imate u frižideru.

 

Ovo je jedna od onih torti koje su nekada bile obavezan deo svake svečane trpeze, a možda biste sada mogli da je napravite i prisetite se ukusa koji vraća u detinjstvo.

 

 

Sastojci za koru:

 

  • 1 jaje
  • 1 šolja šećera 
  • 1 vanilin šećer
  • 1 šolja mleka
  • 6 kašika ulja
  • 5 kašika džema od šljiva
  • 2 šolje brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone

 

foto: Shutterstock

 

Sastojci za fil:

 

  • 1,1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 kašika brašna
  • 250 g maslaca 
  • 50 g prepečenih oraha ili lešnika

 

 

Priprema:

 

Fil: Mleko, šećer, vanilin šećer, puding od vanile i brašno pomešajte i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, pa kad je kuvano ostavite sa strane da se ohladi.

 

Ohlađen puding umutite, pa dodajte margarin sobne temperature i nastavite da mutite. Dodajte mlevene orahe ili lešnike i sjedinite.

 

Kora: Jaje umutite sa vanilin šećerom i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći. Zatim dodajte mleko, ulje i džem od šljiva. Lagano izmešajte poslastičarskom kašikom, pa dodajte brašno i sodu bikarbonu i umutite.

 

Za dekoraciju možete koristiti šlag koji ćete ukrsiti prepečenim mlevenim orasima ili lešnicima.