Ukoliko volite kremaste i jednostavne recepte ovo je savršen izbor za vas
Starinske torte su po mišljenju mnogih domaćica baš one koje i jesu najukusnije i najlepše. One se prave najčešće brzo, a sastojke često već imate u frižideru.
Ovo je jedna od onih torti koje su nekada bile obavezan deo svake svečane trpeze, a možda biste sada mogli da je napravite i prisetite se ukusa koji vraća u detinjstvo.
Sastojci za koru:
- 1 jaje
- 1 šolja šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 šolja mleka
- 6 kašika ulja
- 5 kašika džema od šljiva
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Sastojci za fil:
- 1,1 l mleka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 pudinga od vanile
- 1 kašika brašna
- 250 g maslaca
- 50 g prepečenih oraha ili lešnika
Priprema:
Fil: Mleko, šećer, vanilin šećer, puding od vanile i brašno pomešajte i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, pa kad je kuvano ostavite sa strane da se ohladi.
Ohlađen puding umutite, pa dodajte margarin sobne temperature i nastavite da mutite. Dodajte mlevene orahe ili lešnike i sjedinite.
Kora: Jaje umutite sa vanilin šećerom i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći. Zatim dodajte mleko, ulje i džem od šljiva. Lagano izmešajte poslastičarskom kašikom, pa dodajte brašno i sodu bikarbonu i umutite.
Za dekoraciju možete koristiti šlag koji ćete ukrsiti prepečenim mlevenim orasima ili lešnicima.