Žene ih prave za slave, praznike, a svi im se uvek iskreno obraduju
Bajadera je jedan od onih kolača koji se brzo prave, a svojim ukusom osvajaju sve. Upravo zbog toga su čest izbor domaćica za gotovo sve prilike.
Ukoliko ih i vi volite, a retko ih pravite donosimo vam starinski recept koji ćete obožavati.
Sastojci:
- 500 g šećera
- 200 ml vode
- 200 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 125 g margarina
- 3 štangle čokolade
Za glazuru:
- 3 štangle čokolade
- malo margarina ili ulja
Priprema:
Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe pomešati, preliti onim ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.
Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu.
Napraviti jednake pravougaonike od oba dela i staviti svetliji deo preko tamnog dok je smesa još topla. Dobro pritisnuti i ostaviti da se ohladi, pa preliti glazurom.