ukusnoooo!

Meri se na čaše, brzo se pravi, još brže nestaje sa tanjira: Mamina LENJA PITA koja se topi pod nepcima (RECEPT)

0

Kada su zimski kolači u pitanju lenja pita je za mnoge domaćice slatkiš broj jedan 

foto: Shuttersrock / Herceg Andras
foto: Shuttersrock / Herceg Andras

Lenja pita je slatkiš koji je godinama prisutan na našim trpezama. Postoje mnoge varijacije u njegovom receptu, ali slobodno se može reći da je najbolji ujedno i onaj najjednostavniji.

 

Donosimo vam jedan isproban recept iz mamine beležnice koja godinama čuva najlepše i najukusnije slatke i slane pikanterije.

 

 

Za preukusnu lenju pitu će vam biti potrebno:

 

  • 2 čaše brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša mleka
  • pola čaše ulja
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo


Za fil:

 

  • 1,5 kg. jabuka ili koliko volite
  • šećera zavisi koliko su kisele, oko 1 čaša
  • kašikica cimeta
  • vanilin šećer

 

lenja pita
foto: MoDaVi Art/Shutterstock


Priprema:

Jabuke izrendati, pošećeriti, staviti cimet i ostaviti dok se ne pripremi smesa za kore.

Sve sastojke za testo zajedno izmešati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednje veličine, oko 23x32 cm,sipati pola smese i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Testo treba da bude na pola pečeno.

 

Preko tog polupečenog testa rasporediti rendane jabuke, pa odozgo zaliti ostatkom smese.

 

Peći još oko pola sata sve dok lepo ne porumeni i odvoji se od ivica pleha. Ukoliko niste sigurni da li je pečeno uzmite čačkalicu, probodite kroz sredinu kolača i ako čačkalica izađe suva to je znak da je pečeno. Ako se testo zalepi za nju to je znak da treba još da se dopeče. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker