Nekada nije bilo mnogo izbora, ali neki kolači su ostali popularni i danas kada je u ponudi na stotine recepata
Upravo jedan takav pronašli smo u starom bakinom kuvaru i odlučili da ga podelimo sa vama kako biste sa svojim ukućanima i vi uživali u dobro poznatom starom ukusu baklave.
Ovo je ona dobra stara klasična baklava, koja se relativno brzo pravi, a sve što duže stoji sve je ukusnija i lepša.
Potrebno je:
- 1 kg tankih kora
- 500 g oraha
- 250 g prezli
- 1 kg šećera
- pola litre ulja
- malo kisele vode
Priprema:
Svaku koru posuti uljem koje ste pomešali sa kiselom vodom (u jednoj šolji, malo ulja malo vode). Na treću koru posuti sitno samlevene orah i prezle.
Ređati u pleh sve dok se ne potroši sav materijal. Odozgo treba da ostane kora. Iseći baklavu na kockice ili trouglove, pa staviti da se peče. Kada je gotovo, posle oko sat vremena izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Preliv:
U pola litre vode skuvajte 1 kg šećera. Potrebno je da uvri polovina vode. Po ukusu možete da dodate i malo limuna.
Preliti pečenu baklavu koja se ohladila vrućim prelivom i ostaviti da se ohladi i dobro upije pre služenja.