nestvaran ukus

Domaći pikantni PINĐUR po proverenom starinskom receptu: Brži od ajvara, a ukusom nikog ne ostavlja ravnodušnim

Jesen je idealno vreme za pripremu ukusnih specijaliteta od povrća, a ajvar i pinđur su kraljevi svake trpeze.

foto: Shutterstock / Igor Dutina

Ukoliko ste ljubitelj paprike sada je pravi trenutak da za svoju porodicu pripremite ukusne pikanterije, a ovo je recept za najlepši pinđur koji ste ikada probali.

 

Za njegovu prirpemu vam treba oko 2 sata, a nakon toga još nekih sat vremena dok sipate u tegle, zapečete i odložite u ostavu. 

 

 

Potrebno je:

 

  • oko 7 kg pečene paprike
  • oko 3 kg plavog patlidžana
  • oko 3 kg samlevenog crvenog paradajza
  • od 50 do 70 g soli, zavisi od ukusa
  • 100 g šećera
  • oko 2 dl ulja
  • veza svežeg peršuna
  • 1 glavica belog luka
  • 1 ljuta papričica

 

foto: Shutterstock / Pedjoni

 

Priprema:

 

Pinđur možete praviti od pečene paprike, ali možete i od barene. Lepši šmek ima onaj od pečene, ali tu ima malo više posla. Sami odlučite kako vam je lakše.

 

Ukoliko pravite od pečene, prvo papriku ispecijte, oljuštite, očistite od semenki i sameljite na mašini za meso. Ako je od barene, poparite malo papriku, pa je očistite od semena i meljite. Dalji postupak je isti.

 

Plavi patlidžan ispecite i sameljite, paradajz sameljite na mašini za meso.

 

foto: Shutterstock

 

Uzmite veliku šepru, sve sastojke sipajte u nju i dobro izmešajte. Šećer dodajte odmah, kao i ulje, a so dodajte 50 g pa posle dosolite, zavisi po ukusu koliko želite.

 

Staviti na vatru da se kuva uz povremeno mešanje. Kuvajte oko 2 sata, a potom probajte i procenite da li je potrebno još kuvati ili je dovoljno.

 

Pinđur treba da bude ređi od ajvara, ali ipak ne previše vodenast. Pred kraj kuvanja dodajte sitno iseckan peršun i ako pravite veće količine stavite konzervans kako bi se održalo tokom cele zime.

 

Sipajte u tegle koje ste prethodno zagrejali, pa kratko zapecite u rerni.

Dok su još vruće tegle zatvorite i odložite na hladno mesto.