SPREMITE SVESKU I OLOVKU

Recept koji se prenosi generacijama: Lagana, kremasta PUSLICA TORTA budi čula, pravi je RAJ ZA NEPCA

Svi ljubitelji ukusnih domaćih torti znaju da su one koje su naše mame i bake pravile izazivale divljenje i uživanje u svakom zalogaju

foto: Shutterstock / Chutima Incharoen

Puslica torta je oduvek zauzimala posebno mesto na svečanim trpezama. A i kako ne bi kad svojim bogatim ukusom i najkvalitetnijim sastojcima izaziva pravu lavinu uzdaha već s prvim zalogajem.

 

Savršen spoj čokolade, vanile i oraha čini je jednom od najlepših torti sa našeg podneblja.

 

 

Donosimo vam starinski recept, a vi spremite papir i olovku i pribeležite ga u svoju svesku. Ovaj recept zaslužuje da se prenosi s generacije na generaciju.

 

Potrebno je za koru:

 

  • 12 belanaca
  • 500 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

 

Prirpema:

 

Umutiti belanca penasto uz postepeno dodavanje šećera i sirćeta. Dobro zagrejati rernu na 170 stepeni i sušiti koru skoro sat vremena. 

 

foto: Shutterstock / Marinka Buronka

 

Potrebno za fil:

 

  • 1 l mleka
  • 300 g šećera
  • 12 žumanaca
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika gustina
  • 1 puding od vanile
  • 1 margarin
  • 50 g šećera u prahu
  • 150 g šlaga

 

Priprema: 

 

Od litra mleka odvojiti malo i ostaviti sa strane da biste u njemu razmutili kasnije puding. U ostatak mleka skuvati šećer, ne treba dugo kuvati, samo da provri. Potom posebno umutiti 12 žumanaca sa 5 kašika šećera, 5 kašika gustina i jednim pudingom koji ste razmutili u malo mleka. 

 

 

Sve to sipati u mleko i skuvati fil. Kad se ohladi dodati jedan margarin umućen sa 50 g prah šećera. 

 

Posebno umutiti 150 g šlaga i dodati ohlađenom kremu. Polako izmešati varjačom. 

 

Taj fil podeliti na 2 jednaka dela. U jedan deo dodati 250 g mlevenih oraha, a drugi ostaje kakav je i bio.

 

Filovanje:

 

Na tacnu prvo stavite koru, pa fil sa orasima, pa fil bez oraha. Sve lepo namazati, a odozgo tortu ukrastiti po želji, a najbolje sa još nekoliko kesica šlag krema bele ili žute boje.