Nema ništa lepše nego kad nakon ukusnog ručka svoje ukućane počastite ukusnim parčetom prave domaće torte
Nekada se nedeljna trpeza nije mogla zamisliti bez ukusnog dezerta, koji su domaćice s velikom pažnjom pripremale za svoje ukućane.
U moru brzih i jednostavnih recepata oni stari su se nekako izgubili.
Ipak, još uvek u sveskama naših baka ili mama postoje recepti koje treba sačuvati od zaborava, a recept za Interkontinental tortu jedan je od njih.
Evo kako su je nekada domaćice spremale.
Potrebno je:
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 14 kašika brašna
- 1l mleka
- 1 margarin
- 200 g prah šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade
- 100 g kokosa
- šlag za ukrašavanje
Priprema:
Potrebno je da napravite 3 kore. U svaku koru ide 4 belanceta, 4 kašike šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 1 kašika brašna. Odvojte belance od žumanceta, pa umutite penasto, postepeno dodavajući šećer, brašno i orahe.
Izlijete koru u pleh obložen pek papirom i pecite oko pola sata. Postupak ponovite sa svakom korom.
Fil:
Umutite 12 žumanaca, 8 kašika šećera, 13 kašika brašna. Sve dodati u 1 l mleka i skuvati fil. Kad se ohladi dodati 1 margarin umućen sa prah šećerom. Dobro izmiksirati dok se ne dobije glatka masa. Podeliti je na dva dela.
U prvi deo dodajte 150 h mlevenih oraha, u drugi deo 100 g topljene čokolade, a u treći 100 g kokosa.
Slagati koru, pa prvi deo fila, koru, pa drugi deo fila, koru pa treći deo fila. Odozgo ukrasiti šlagom po želji.