Tradicionalni recept za izdašnu domaću pitu od spanaća i feta sira
Pite spadaju u najpopularnija jela grčke kuhinje, bile slatke ili slane, ali definitivno omiljena varijanta jeste spanakopita – pikantno pecivo s bogatim punjenjem od spanaća i sira.
Ovo jelo, naročito cenjeno na severu Grčke, priprema se uz dodatak začinskog bilja i luka, a gotovo je za tili čas!
Sastojci:
- pakovanje kora za pitu
- 1 kilogram spanaća
- 4 jajeta
- 100 mililitara maslinovog ulja
- 2 kašike mleka
- 500 grama feta sira
- manja glavica crnog luka
- 3 struka mladog luka
- 1 kašičica sveže nane
- 2 kašičice mirođije
- so i biber po ukusu
Priprema
Očistite i dobro operite spanać, pa ga spustiti u proključalu vodu i držati ga tu 3 minuta, pa izvaditi i ubaciti u hladnu vodu da odstoji deset minuta, pa izvadite i dobro procedite spanać.
U dubljem tiganju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša, pa dodajte sitno seckan spanać, nanu, mirođiju i sitno seckan mladi luk (s peruškama). Posle kratkog prženja, sklonite s vatre i ostavite da se hladi.
U dubljoj činiji umutite 3 jajeta, pa izmrvite feta sir i sve dodajte u mešavinu sa spanaćem. Dodajte so u zavisnosti od toga koliko je slan sir, a potom i biber po ukusu. Sve dobro promešajte.
Podmažite maslinovim uljem posudu za pečenje, pa stavite koru za pitu na dno, premažite je, pa preko stavite još jednu i tako dok ne potrošite pola kora. Potom preko sipajte fil od spanaća i sira, poravnajte silikonskom špatulom, pa ređajte kore preko jednu po jednu, uz premazivanje svake maslinovim uljem.
Stavite da odstoji u frižideru pet minuta, a za to vreme umutite preostalo jaje i mleko, pa četkicom mažite pitu dok se dobro ne natopi.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni, oko 45 minuta.
Poslužite toplo, uz jogurt ili hladno kiselo mleko.