ideja za doručak ili večeru

Spolja hrskava, unutra – kremasta! Sočna grčka SPANAKOPITA koja će vas satima držati sitima (RECEPT)

Tradicionalni recept za izdašnu domaću pitu od spanaća i feta sira

foto: Marie Sonmez Photography/Shutterstock

Pite spadaju u najpopularnija jela grčke kuhinje, bile slatke ili slane, ali definitivno omiljena varijanta jeste spanakopita – pikantno pecivo s bogatim punjenjem od spanaća i sira.


Ovo jelo, naročito cenjeno na severu Grčke, priprema se uz dodatak začinskog bilja i luka, a gotovo je za tili čas!

 

Sastojci:

 

  • pakovanje kora za pitu
  • 1 kilogram spanaća
  • 4 jajeta
  • 100 mililitara maslinovog ulja
  • 2 kašike mleka
  • 500 grama feta sira
  • manja glavica crnog luka
  • 3 struka mladog luka
  • 1 kašičica sveže nane
  • 2 kašičice mirođije
  • so i biber po ukusu

 

foto: Allrecipes/YouTube

Priprema


Očistite i dobro operite spanać, pa ga spustiti u proključalu vodu i držati ga tu 3 minuta, pa izvaditi i ubaciti u hladnu vodu da odstoji deset minuta, pa izvadite i dobro procedite spanać.


U dubljem tiganju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša, pa dodajte sitno seckan spanać, nanu, mirođiju i sitno seckan mladi luk (s peruškama). Posle kratkog prženja, sklonite s vatre i ostavite da se hladi.


U dubljoj činiji umutite 3 jajeta, pa izmrvite feta sir i sve dodajte u mešavinu sa spanaćem. Dodajte so u zavisnosti od toga koliko je slan sir, a potom i biber po ukusu. Sve dobro promešajte.


Podmažite maslinovim uljem posudu za pečenje, pa stavite koru za pitu na dno, premažite je, pa preko stavite još jednu i tako dok ne potrošite pola kora. Potom preko sipajte fil od spanaća i sira, poravnajte silikonskom špatulom, pa ređajte kore preko jednu po jednu, uz premazivanje svake maslinovim uljem.
Stavite da odstoji u frižideru pet minuta, a za to vreme umutite preostalo jaje i mleko, pa četkicom mažite pitu dok se dobro ne natopi.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni, oko 45 minuta.
Poslužite toplo, uz jogurt ili hladno kiselo mleko.