Ukusna pita od pomorandži osvojiće vas već na prvi zalogaj – verujte nam!
Grčka portokalopita je pita čiju osnovu čine kore, jogurt i, naravno, pomorandže! Postoje različite varijante ove ukusne poslastice, a mi vam predstavljamo jedan od najpopularnijih recepata.
Sastojci
Za testo i fil:
- pakovanje kora za pitu (oko 450-500 grama)
- 4 jajeta
- 200 grama šećera
- 3 kašike izrendane kore pomorandže
- 100 mililitara soka od pomorandže
- 200 mililitara suncokretovog ulja
- oko 300 mililitara grčkog jogurta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 1 supena kašika i pola kašičice praška za pecivo (oko 20 grama)
Za sirup:
- 300 mililitara vode
- 300 mililitara soka od pomorandže
- 400 grama šećera
- cimeta po želji
Priprema
Najpre napravite sirup tako što ćete pomešati sve sastojke u dubljem tiganju. Nakon što smesa proključa, ostavite da 15 minuta krčka na srednjoj temperaturi. Stavite sirup u frižider da se potpuno ohladi.
Potom iscepkajte kore za pitu na sitne delove i ostavite ih da se suše. U nekim receptima stoji da kora može da bude i mekana, ali grčke domaćice ističu da se fil jednako rasporedi samo ako su kore dobro isušene. Ukoliko ste u žurbi i ne možete da čekate da deliće kora ostavite u činiji i sačekate da priroda uradi svoje, možete ih osušiti tako što ćete ih nekoliko minuta držati u rerni na temperaturi od 100 stepeni.
Zatim pomešajte jaja i šećer, mešajte ih miskerom i nakon što dobijete lepu penastu mešavinu dodajte sok od pomorandže i rendanu koru, ulje, grčki jogurt, ekstrakt vanile i so. Nastavite da mešate mikserom sve dok smesa ne bude ujednačena, a potom dodajte prašak za pecivo i smanjite brzinu miksera.
Sipajte ovaj fil u duboku činiju, a potom postepeno dodajte šakama cepanu i osušenu koru za pitu i dobro promešajte.
Dno tepsije podmažite suncokretovim uljem, a zatim prelijte dobro sjedinjenim filom i cepanim korama.
Ukoliko želite da dekorišete portokalopitu kriškama pomorandži, neka one budu veoma tanke. Pecite u rerni prethodno uključenoj na 180 stepeni oko 30 minuta, dok pita ne poprimi tamnobraon boju. Zatim temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite još 15 minuta. Ovaj specijalitet gotov je kada nož kojim ste zasekli pitu izađe potpuno čist.
Čim je izvadite iz rerne, pospite pitu ravnomerno hladnim sirupom. Čak i ako vam deluje da je sirupa previše, ne brinite – kore će upiti sav sirup i dobićete slasnu poslasticu čiji se ukus ne zaboravlja.
Ukoliko želite svojim ukućanima i gostima (ili sebi, što da ne) da priredite pravi užitak, služite parče portokalopite s kuglom sladoleda od vanile.
Prijatno!